Ministrul Finanţelor anunţă că CEC Bank va fi listată la bursă în termen de un an

CEC Bank va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti până la finalul anului viitor, iar pachetul de acţiuni ce urmează să fie plasat pe piaţa de capital va fi echivalentul a minimum 20% din capitalul social al instituţiei bancare deţinute de stat, a declarat joi ministrul finanţelor Florin Cîţu.

236 afișări
Imaginea articolului Ministrul Finanţelor anunţă că CEC Bank va fi listată la bursă în termen de un an

Sursa FOTO: Google Maps

"Nu este un proces foarte rapid, dar voi începe discuţiile cu banca naţională", a precizat Cîţu la Digi 24, notând că termenul pentru oferta publică de acţiuni este de cam "un an" şi că pachetul va fi minimum 20% din acţiunile băncii.

"Sistemul bancar este un domeniu în care competiţia, ca în orice domeniu, este cea mai bună şi ne ajută o infuzie de capital şi să avem această transparenţă, să fie analizată (compania) acolo, de piaţă, altfel îţi faci treaba", afirmat Cîţu.

O listare precum cea preconizată de Cîţu ar însemna o nouă majorare de capital pentru banca de stat, care a beneficiat de o proaspătă infuzie de capital de peste 900 de milioane de lei după aprobarea Comisiei Europene.

Listarea ar îndeplini una dintre promisiunile guvernului Orban de a dinamiza bursa de valori, care nu reuşeşte să-şi îndeplinească funcţia de finanţare a companiilor şi nici să adune destulă ofertă pentru investitorii locali, care sunt în număr redus.

Ministrul a mai spus că procesul de listare la Hidroelectrica este de asemenea într-un stadiu avansat, iar la fel se va întâmpla şi la CEC.

"Argumentul (pentru listare) este simplu. Transparenţa şi guvernanţa corporativă. Atunci când ai o companie listată la bursă totul devine transparent. Este mult mai greu să furi bani, aşa au fost construite toate companiile puternice în lumea asta", a afirmat Cîţu, dând ca exemplu companii precum Facebook sau Amazon.

Listarea Hidroelectrica este programată să se deruleze în începutul toamnei viitoare, conform declaraţiilor directorului general al producătorului de energie Bogdan Badea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cec,
listare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici