Ministrul grec al Finanţelor: Nu au loc discuţii despre defaultul Greciei

Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, a apărat marţi politica economică a guvernului de la Atena, afirmând că nu au loc discuţii despre default-ul datoriilor (încetare de plăţi), şi a atribuit incapacitatea de a respecta ţintele deficitului bugetar recesiunii profunde.

96 afișări
Imaginea articolului Ministrul grec al Finanţelor: Nu au loc discuţii despre defaultul Greciei

Evangelos Venizelos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu au loc discuţii despre default", a afirmat Venizelos într-o conferinţă de presă.

Grecia a anunţat în această săptămână că va rata ţinta de deficit bugetar stabilită pentru acest an.

Ştirea că deficitul Greciei va fi de 8,5% din PIB şi nu 7,6% cum se estima iniţial, în pofida reducerii drastice a cheltuielilor şi a majorării taxelor, i-a lăsat pe oficialii europeni cu problema de a găsi o cale de evitare a default-ului statului elen.

Venizelos a avertizat că şi respectarea ţintei revizuite a deficitului bugetar din acest an va necesita eforturi. O parte din planurile de reformă ale guvernului trebuie să fie aprobate de Parlament.

"Dacă mecanismele statului nu vor funcţiona şi dacă nu vom avea coeziune naţională şi solidaritate, în mod evident vom avea probleme cu ţinta de 8,5% din PIB", a avertizat ministrul.

El a spus că Grecia poate aştepta până la jumătatea lui noiembrie pentru a primi următoarea tranşă de împrumut de la UE şi FMI.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au declarat luni că analizează dacă creditorii privaţi ai Greciei ar trebui să reevalueze mai mult în scădere datoriile elene, faptul fiind văzut drept un nou pas spre default-ul ţării.

Venizelos a spus că măsurile dure anunţate de guvern au schimbat climatul discuţiilor, partenerii europeni fiind mai interesaţi de aplicarea reformelor structurale decât de măsurile fiscale.

"Nu vom avea nevoie de noi măsuri, atâta timp cât vom fi consecvenţi, a arătat oficialul elen.

Venizelos a mai spus că Grecia va oferi Finlandei garanţii de 880 milioane de euro sub formă de obligaţiuni, în schimbul contribuţiei acestui stat la al doilea program de susţinere financiară, şi nu crede că alte ţări europene vor vrea acorduri similare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici