Video Mircea, Consiliul Concurenţei: Nu vom avea milă faţă de cartelurile care fixează preţurile

Consiliul Concurenţei nu va avea milă faţă de cartelurile care fixează preţurile şi va înfiinţa cu sprijinul Băncii Mondiale o divizie specializată care să le investigheze, a declarat joi Valentin Mircea, membru în plenul instituţiei.

663 afișări

"În privinţa acelor carteluri pe fixare de preţ, Consiliul Concurenţei nu va avea nicio milă (…) Vom înfiinţa o divizie specială cu Banca Mondială pe carteluri. Şi avem ambiţia de a demonta cât mai multe din cele care există pe piaţă", a spus Valentin Mircea la conferinţa "Mediafax Talks about Competition".

Alte modificări vizează reformularea normelor secundare la Lege concurenţei, astfel încât din 25 de seturi de norme secundare să rămână 10-14.

"Vom deschide şi investigaţii, aşa că cine se gândeşte la clemenţă să se gândească bine. La clienţii care au posibile probleme, clemenţa chiar poate funcţiona, aşa că, folosiţi-o!", a mai spus oficialul Consiliului Concurenţei.

Joi a intrat în vigoare noua lege a concurenţei, printre care cele importante modificări fiind cele legate de concertările economice, amenzile aplicate, interzicerea de către Guvern a preluărilor dacă CSAT vede riscuri pentru siguranţa naţională, precum şi cercetarea de către Parchet a infracţiunilor privind concurenţa fără sesizare de la Consiliul Concurenţei.

Potrivit actului normativ, dacă o firmă recunoaşte, în mod expres, săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale, iar acolo unde este cazul propune remedii care conduc la înlăturarea faptei, aceasta va fi reţinută ca şi circumstanţă atenuantă specială sub forma colaborării şi va determina o diminuare a amenzii cu un procent cuprins între 10% - 30% din nivelul de bază. Această prevedere de reducere a amenzii este diferită de prezentarea voluntară de probe care face obiectul "politicii de clemenţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici