Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului: Corpul de control verifică dacă există prejudicii la birourile de promovare externă

Corpul de control al primului ministru verifică documentele trimise de birourile de promovare externă şi, dacă se constată că este vorba despre vreun prejudiciu, poate sesiza organele de anchetă.

394 afișări
Imaginea articolului Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului: Corpul de control verifică dacă există prejudicii la birourile de promovare externă

Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului: Corpul de control decide dacă există prejudicii la birourile de promovare şi dacă începe urmărirea penală

“Corpul de control al primului ministru a intrat acum două zile în minister să verifice documentele trimise de birourile de promovare externă şi aşteptăm să vedem rezultatul. Avem şi rapoartele Curţii de Conturi din care rezultă sume nejustificate în valoare de circa 500.000 de euro. Avem deconturile primite în proporţie de 95% de la birourile de promovare externă fiindcă mai sunt câteva care trebuiesc închise. Avem un termen de închidere a lor, conform HG”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului.

Întrebat dacă, în cazul în care se constată că este vorba despre un prejudiciu, vor fi sesizate organele de anchetă, acesta a afirmat că: “În urma a ceea ce va decide corpul de control al primului ministru eu voi demara orice procedură. Este posibil ca unele fapte să fie prescrise fiindcă verificările nu s-au făcut la timp”.

Reamintim că, Ministerul Turismului a elaborat un proiect de act normativ pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 24/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului, care prevede, pe lângă modificări de organigramă, desfiinţarea reprezentanţelor externe ale acestei instituţii.

Ministerul s-a arătat nemulţumit de modul în care s-ar fi decontat anumite cheltuieli.

"Contrar tuturor normelor în vigoare aplicabile misiunilor externe, la nivelul reprezentanţelor externe ale Ministerului Turismului nu a existat un plafon maxim al cheltuielilor pentru chirie, ci a fost doar o condiţie referitoare la suprafaţă admisă, care, conform raportului Curţii de Conturi, nici această nu a fost respectată de unii angajaţi ai acestor birouri. S-au constatat, de asemenea, discrepanţe majore la chiriile pentru birouri şi locuinţele angajaţilor între reprezentanţe din ţări comparabile că nivel de trăi, acestea variind între 1347 de euro şi 5357 de euro/ lună. Astfel, s-a ajuns la situaţia că peste 70% din totalul bugetului alocat birourilor externe să reprezinte cheltuieli cu chiriile. Unele reprezentanţe nu au prezentat, la solicitarea conducerii instituţiei, contractele de închiriere a spaţiilor sau anexele la acestea pentru prelungirea duratei lor", se arăta într-un comunicat al ministerului.

Viitorii reprezentanţi vor fi angajaţi prin concurs, cu mandat de patru ani, nu pe perioada nedeterminată cum sunt acum.

Conform comunicatului, reprezentanţii din cadrul birourilor de promovare turistică a României vor beneficia de autonomie administrativă, dar activitatea lor fi coordonată de şefii misiunilor diplomatice din ţările în care se va consideră necesară prezenţa instituţională a Ministerului Turismului. De asemenea, Ministerul Turismului va decide relocarea unor birouri de promovare turistică în ţări care pot fi furnizoare de turişti pentru România (de exemplu, ţările scandinave şi BENELUX), dar numărul total al reprezentanţelor externe va rămâne de 14.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici