Misiunea comună UE-FMI în Grecia, întârziată din cauza norului de cenuşă

Sosirea misiunii comune UE-FMI la Atena, pentru discuţii cu guvernul elen privind pachetul de ajutor extern destinat Greciei, a fost amânată până miercuri deoarece spaţiul aerian este încă închis în cea mai mare parte a Europei, din cauza norului de cenuşă vulcanică.

16 afișări
Imaginea articolului Misiunea comună UE-FMI în Grecia, întârziată din cauza norului de cenuşă

Misiunea comună UE-FMI în Grecia, întârziată din cauza norului de cenuşă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Discuţiile privind detaliile programului de împrumuturi multilaterale ar fi trebuit să înceapă luni, însă Comisia Europeană a avertizat duminică despre posibilitatea amânării misiunii la Atena din cauza anulării zborurilor.

Ministerul Finanţelor din Grecia a anunţat, duminică seară, că sosirea misiunii a fost amânată până miercuri.

"Noua zi când este programată începerea consultaţiilor este miercuri, 21 aprilie, dacă circumstanţele o vor permite", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional a declarat că reprezentanţii FMI în misiune au sosit deja la Atena şi sunt pregătiţi să înceapă discuţiile cu guvernul elen, însă întârzierea oficialilor UE ar putea întârzia debutul consultărilor.

"Este posibil ca începerea discuţiilor să fie întârziată până miercuri, deoarece autorităţile elene ar putea dori să aştepte sosirea oficialilor Comisiei Europene la Atena, care a fost întârziată", a afirmat reprezentantul FMI.

Confruntat cu un deficit bugetar uriaş şi o datorie de stat de dimensiuni impresionante, guvernul de la Atena a solicitat sosirea unei misiuni comune din partea FMI şi UE pentru a discuta detaliile unui posibilul acord de împrumut extern.

Statele membre ale zonei euro au pregătit un program de ajutor extern constând în împrumuturi de 30 miliarde de euro în acest an, la care ar putea participa şi FMI cu alte 15 miliarde euro, însă Grecia nu a activat încă mecanismul.

Oficialii FMI au arătat anterior că misiunea ar putea dura până la 15 zile, iar boardul instituţiei ar aproba acordul la scurt timp după semnarea lui.

Ministrul elen al Finanţelor, George Papaconstantinou, a declarat sâmbătă că ar dura "o săptămână, maximum două" ca statele zonei euro să activeze pachetul de ajutor extern dacă acesta ar fi solicitat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici