Mobexpert dă în judecată kika

Retailerul de mobilă Mobexpert, controlat de omul de afaceri Dan Şucu, a dat în judecată compania kika, pentru încălcarea dreptului de proprietate industrială, prin folosirea unui slogan protejat de compania românească.

476 afișări
Imaginea articolului Mobexpert dă în judecată kika

Omul de afaceri Dan Şucu (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Din câte ştiu eu, sloganul este înregistrat la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci - n.r.). Iar ei, din toate sloganurile din lume, l-au ales tocmai pe acesta", a declarat Şucu, vineri, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit avocatului Alexander Popa, care reprezintă interesele Mobexpert în procesul cu kika, retailerul austriac utilizează sloganul "Mii de idei pentru amenajarea dormitorului", foarte apropiat cu cel fosit în trecut de retailerul român "Mii de idei frumoase care nu sunt neapărat scumpe" şi înregistrat la OSIM.

"Am fost deranjaţi de aroganţa kika, care a intrat de curând pe piaţa românească (la sfârşitul anului trecut, n.r.) şi nu a făcut o minimă verificare dacă atinge vreun drept de proprietate industrială anterior protejat", a spus Popa.

Şi Şucu s-a arătat dezamăgit de atitudinea retailerului austriac.

"Am cheltuit foarte mulţi bani ca să ne protejăm sloganurile şi nu mi se pare corect ca jucătorii noi veniţi pe piaţă să ne folosească sloganurile", a spus Şucu.

Ulterior, Mobexpert a transmis un comunicat în care a confirmat deschiderea unei acţiuni în judecată împotriva kika, privind încălcarea drepturilor de proprietate industrială şi concurenţă neloială, motivând plângerea prin folosirea de către competitor a unui slogan care "copiază în mare măsură un slogan al Mobexpert", înregistrat şi protejat de OSIM, fapt care poate genera confuzie la nivelul consumatorilor.

"Îmi pare rău că am fost nevoiţi să ajungem în acest punct. Respectăm concurenţa loială şi ne place să credem că funcţionăm într-o piaţă civilizată, în care regulile sunt respectate. Recunoaştem tradiţia şi experienţa celor de la kika. Tocmai de aceea, ne este imposibil să acceptăm utilizarea unor practici incorecte, care contravin flagrant regulilor competiţiei loiale", a declarat, în comunicat, Dan Şucu, preşedintele şi proprietarul grupului Mobexpert.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii kika nu au dorit să comenteze şi au spus că îşi vor exprima poziţia, vineri, 23 ianuarie, printr-un comunicat de presă.

Procesul se judecă la Tribunalul Bucureşti, având ca termen data de 27 ianuarie.

Mobexpert este cel mai mare retailer de mobilă şi decoraţiuni interioare din România. Principalii concurenţi ai grupului pe piaţa românească sunt IKEA, Elvila, Staer şi kika.

Retailerul austriac a deschis primul magazin din România în decembrie 2008, în urma unei investiţii de 31 de milioane de euro. Magazinul este amplasat în proiectul imobiliar West Park din apropierea Bucureştiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici