MOL caută sprijinul politic pentru urgentarea construcţiei gazoductului Nabucco

Grupul ungar MOL a propus membrilor proiectului Nabucco, săptămâna trecută, înfiinţarea unui organism de sprijin politic pentru construirea gazoductului, care să includă, pe lângă reprezentanţi ai celor şase state implicate, şi oficiali ai Uniunii Europene şi Azerbaidjan.

9 afișări
Imaginea articolului MOL caută sprijinul politic pentru urgentarea construcţiei gazoductului Nabucco

MOL caută sprijinul politic pentru urgentarea construcţiei gazoductului Nabucco (Imagine: Mediafax Foto)

"MOL a sugerat membrilor Nabucco Gas Pipeline International să înfiinţeze un organism de sprijin politic. Acesta ar oferi puterea necesară şi ar armoniza implicarea politică, dar şi sprijinul politic al proiectului. În plus faţă de reprezentanţii celor şase ţări membre ale proiectului Nabucco, MOL a sugerat să fie invitaţi să facă parte din acest organism şi reprezentanţi ai Uniunii Europene şi Azerbaidjan", se arată într-un comunicat al MOL transmis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Proiectul de construcţie a gazoductului Nabucco, în valoare de cinci miliarde de euro, este condus de un consorţiu format din companiile OMV(Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare partener din consorţiul Nabucco va deţine o participaţie de 16,67% din compania care va administra gazoductul, Nabucco Gas Pipeline International.

Lucrările de construcţie ar putea începe în anul 2010, iar gazoductul va deveni operaţional până în 2013.

Propunerea MOL a fost lansată la 27 martie, în cadrul întâlinirilor Comitetului Director al Nabucco Gas Pipeline International.

Organismul de sprijin politic ar urma să accelereze proiectul, în sensul luării deciziilor la nivelul UE şi al suportului politic în privinţa demersurilor de lobby.

Totodată, organismul de sprijin politic ar sprijini consorţiul Nabucco în vederea finanţării şi accesului la surse de gaze naturale şi ar facilita obţinerea permiselor sau a dispenselor.

Consorţiul Nabucco Gas Pipeline International vizează construcţia unei conducte de transport gaz de 3.300 kilometri lungime, din regiunea Mării Caspice spre Europa, care va distribui anual 31 miliarde de metri cubi de gaze.

Gazoductul urmează să traverseze Turcia şi regiunea Balcanică spre Austria şi reprezintă un element central al planurilor UE de reducere a dependenţei Europei faţă de importurile de gaze din Rusia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici