Moody's: Acordul cu FMI s-ar putea încheia anticipat dacă guvernul se finanţează de la bănci

Programul de finanţare externă a României de la FMI şi UE ar putea lua sfârşit înainte de termen dacă guvernul va reuşi să acceseze suficientă finanţare din piaţă, anticipează analiştii agenţiei de rating Moody's.

9 afișări
Imaginea articolului Moody's: Acordul cu FMI s-ar putea încheia anticipat dacă guvernul se finanţează de la bănci

Moody's: Acordul cu FMI s-ar putea încheia anticipat dacă guvernul se finanţează de la bănci

România are în derulare un acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru 12,95 miliarde euro, care a intrat în vigoare în luna mai a anului trecut.

Pachetul total de finanţare externă, de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială (BM) şi Banca Europeană Reconstrucţie şi Dezvoltare, are o valoare de 19,95 miliarde euro.

Până în prezent, România a primit primele două tranşe din împrumutul de la FMI, care însumează 6,9 miliarde de euro. Următoarele două tranşe, în valoare totală de 2,3 miliarde euro, ar putea fi eliberate în urma evaluării FMI, care va trimte miercuri la Bucureşti o misiune pentru o săptămână.

România s-a împrumutat anul trecut de la bănci cu 64,7 miliarde lei şi 2,76 miliarde euro, prin vânzarea de titluri de stat în lei şi în valută de către Ministerul Finanţelor Publice. Suma împrumuturilor în lei depăşeşte de peste cinci ori valoarea creditelor angajate în 2008 de stat, de 12,5 miliarde lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici