Moody’s anticipează pentru 2010 o redresare lentă a economiei mondiale

Moody’s anticipează, pentru 2010, o redresare lentă a economiei mondiale, cu un nivel ridicat al şomajului şi al deficitelor bugetare, potrivit raportului revizuit al agenţiei de evaluare financiară referitor la riscurile macroeconomice globale.

20 afișări
Imaginea articolului Moody’s anticipează pentru 2010 o redresare lentă a economiei mondiale

Moody’s anticipează pentru 2010 o redresare lentă a economiei mondiale (Imagine: Mediafax Foto)

Prognoza este în conformitate cu scenariul de redresare adoptat de agenţie în mai 2009, care porneşte de la premiza că recesiunea va lăsa răni adânci şi multe economii nu vor reveni la ritmurile de creştere anterioare crizei.

Potrivit noului raport al Moody's, redresarea va fi caracterizată de lipsa de omogenitate a refacerii economice, între diferite regiuni.

"În cele mai avansate economii, redresarea va fi fragilă din cauza numeroşilor factori adverşi, în special cei legaţi de riscurile suverane din 2010", a declarat Pierre Cailleteau, director general la departamentul Moody's pentru riscuri suverane.

Un alt factor este combinarea nivelului scăzut al activităţilor şi ritmul lent de dezvoltare în multe regiuni, care va avea un impact asupra creditării.

Raportul mai identifică cel puţin trei riscuri de scădere, cu probabilităţi diferite.

Primul este renunţarea, de către guverne şi băncile centrale, la politicile de stimulare, într-o manieră dezordonată, ceea ce ar duce la majorarea abruptă a dobânzilor sau reaşezarea drastică a cotaţiei valutelor.

Al doilea ar fi incapacitatea instituţiilor financiare de a-şi reface capitalul suficient de rapid pentru a face faţă problemelor economice şi financiare.

Al treilea şi cel mai puţin probabil risc este încetinirea creşterii economice în China.

Moody's anticipează că economia Statelor Unite va avansa între 2%-3% în 2010 şi 2,5%-3,5% în 2011.

În Europa, Germania va consemna o creştere economică de 1,2%-2,2% în acest an şi 1,5%-2,5% în 2011.

Economia franceză va avansa cu 1%-2% în 2010 şi 1,5%-2,5% anul următor.

Pentru Marea Britanie se anticipează o creştere de 1%-2% în acest an şi 2%-3% în 2011, în timp ce Italia va consemna un ritm ceva mai lent, de 0,5%-1,5% în 2010 şi 1%-2% în 2011.

Rusia va avea un avans de 2%-3% în 2010, urmat de 4%-5% în anul următor.

China va consemna un ritm de creştere de 8,5%-9,5% atât în acest an cât şi în cel viitor.

Şomajul se va menţine la un nivel ridicat în majoritatea ţărilor menţionate, potrivit estimărilor Moody's.

Astfel, şomajul din SUA va fi de 9,5%-10,5% în acest an, urmând să încetinească la 8,5%-9,5% în 2011.

În Germania şomajul se va menţine la 9%-10% atât în 2010 cât şi anul viitor, iar în Franţa la 9,5%-10,5% în ambii ani.

În Marea Britanie şi Italia, nivelul şomajului este anticipat la 8%-9% în intervalul 2010-2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici