Moody's ar putea reduce ratingurile celor mai mari bănci franceze. Guvernul francez face apel la calm

Moody's a plasat cele mai mari trei bănci franceze, BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole, în evaluare pentru o posibilă reducere a ratingului de credit, din cauza expunerii acestora pe datoriile de stat ale Greciei.

272 afișări
Imaginea articolului Moody's ar putea reduce ratingurile celor mai mari bănci franceze. Guvernul francez face apel la calm

Moody's ar putea reduce ratingurile celor mai mari bănci franceze, din cauza expunerii pe Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deciziile de astăzi (miercuri - n.r.) reflectă temerile Moody's legate de expunerile acestor bănci pe economia elenă, prin deţineri directe de obligaţiuni guvernamentale, prin credite către sectorul privat din Grecia sau prin subsidiare care operează în această ţară, factor cheie pentru CASA (Credit Agricole) şi SocGen (Societe Generale) din cauza băncilor locale deţinute aici", se arată într-o notificare a agenţiei de evaluare financiară.

Miniştrii Finanţelor din ţările zonei euro nu au ajuns marţi la un acord privind forma în care creditorii privaţi ai statului grec ar trebui să participe la costurile unui nou pachet de bailout. Găsirea unei soluţii cade astfel în sarcina liderilor Germaniei şi Franţei, care se vor întâlni în următoarele zile.

Anunţul Moody's a contribuit la deprecierea monedei euro în şedinţa de tranzacţionare de miercuri, moneda aflându-se deja sub presiune după ce Financial Times a scris că un plan de re-eşalonare a datoriilor Greciei, inspirat de propunerile Germaniei, ar putea forţa guvernele zonei euro să acorde finanţare suplimentară de până la 20 miliarde euro.

Standard & Poor's a tăiat luni ratingul Greciei la "CCC", cel mai slab rating de ţară din lume, la numai patru trepte de default.

Moody's notează că factorii pozitivi care sprijină băncile franceze sunt situaţiile financiare solide ale acestora, amploarea operaţiunilor şi diversitatea surselor de profit.

Evaluările efectuate în cazul Credit Agricole şi BNP Paribas nu vor conduce, cel mai probabil, la retrogradări mai severe de o treaptă, în timp ce ratingul SocGen ar putea fi redus cu până la două nivele, notează agenţia.

Guvernul de la Paris lansează un apel la calm după comentariile Moody's

Guvernul de la Paris a lansat un apel la calm către investitori, după ce Moody's a avertizat că ar putea reduce ratingurile BNP Paribas, Societe Generale şi Credit Agricole din cauza expunerii pe Grecia, anunţ care a generat scăderi importante ale acţiunilor băncilor la bursa de la Paris.

"Băncile franceze sunt expuse pe Grecia, dar sunt mai puţin expuse decât, spre exemplu, sectorul bancar german. Trebuie să rămânem calmi cu privire la aceste chestiuni", a declarat la un post de radio secretarul de stat pentru faceri europene, Laurent Wauquiez.

El a reiterat opoziţia Franţei faţă de restructurarea datoriei de stat a Greciei, care ar fi considerată ca intrarea ţării în default (incapacitate de plată).

Sectorul bancar francez se numără printre cele mai expuse pe datoria de stat a Greciei, deţinând obligaţiuni de 9 miliarde euro care ar fi vulnerabile la o potenţială restructurare, dacă UE, FMI şi BCE vor agrea această opţiune.

"Dacă restructurarea datoriilor Greciei înseamnă că ţara nu îşi va plăti datoriile, atunci acest termen nu face parte din vocabularul guvernului francez", a afirmat Wauquiez, întrebat dacă sectorul privat ar trebui să participe într-o formă sau alta, după cum propune Germania, la noul pachet de bailout pregătit de instituţiile financiare internaţionale pentru Grecia.

Acţiunile BNP Paribas, Credit Agricole şi Societe Generale au scăzut cu până la 1,7% în prima parte a şedinţei de miercuri la Paris.

Oficialii BCE se împotrivesc de asemenea restructurării datoriilor Greciei în orice formă, însă unele bănci, îndeosebi cele germane, s-au arătat dispuse să admită participarea creiditorilor privaţi la bailout.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici