Moody's: Creşterea rapidă a creditului şi deficitul de cont curent ridicat, provocări pentru România

Creşterea rapidă a creditului, deficitul de cont curent ridicat şi majorarea datoriei externe sunt principalele provocări cu care se confruntă România, iar turbulenţele de pe pieţele financiare au sporit posibilitatea ca un şoc extern să producă probleme în următoarele 12-18 luni, consideră Moody's.

15 afișări

Ratingurile României sunt susţinute de progresul realizat în implementarea reformelor structurale, precum şi datoria guvernamentale redusă şi nivelului ridicat de lichiditate externă, se arată într-un comunicat al agenţiei internaţionale de evaluare financiară.

În acelaşi timp, ratingurile reflectă şi provocările legate de perioada de tranziţie pe care o parcurge România, în principal creşterea rapidă a creditului, deficitul de cont curent ridicat şi majorarea datoriei externe.

"Integrarea României în UE a accelerat majorarea investiţiilor şi restructurarea macroeconomică, conducând la o creştere economică mai mare şi mai stabilă. De asemenea, ratingurile sunt susţinute de reformele structurale, în principal cele implementate în procesul de aderare la UE, de politica monetară strictă şi de nivelul redus al datoriei guvernamentale", a declarat Kenneth Orchard, analist al Moody's Investors Service şi autorul raportului.

Totuşi, nivelul de dezvoltare economică este încă modest în comparaţie cu statele din vestul Europei, şi va dura "câteva decenii" până va fi recuperată diferenţa.

Calificativele României, respectiv "A1" pentru împrumuturile în valută şi "Baa3" pentru obligaţiunile guvernamentale, sunt încă scăzute în comparaţie cu alte state membre ale UE, cu excepţia Bulgariei. Perspectiva ratingurilor României este stabilă.

"Acest lucru este cauzat de mai mulţi factori, printre care politica fiscală inconsistentă, programul de restructurare este departe de a fi încheiat şi riscurile asociate tranziţiei rapide, precum deficitul de cont curent ridicat şi creşterea rapidă a sectorului de creditare", a adăugat Orchard.

Asemenea dezechilibre sunt cel mai probabil sunt determinate în parte de politica fiscală a guvernului de natură pro-ciclică, de majorările frecvente ale salariilor din sectorul public şi de creşterile mari ale pensiilor.

Printre punctele slabe ale României se numără, în opinia Moody's, şi revizuirile frecvente ale bugetului de stat, care demontrează o slabă legătură între planificarea creşterii economice şi cea bugetară.

"Deficitul extern ridicat generează unele riscuri pentru stabilitatea macroeconomică, iar turbulenţele actuale de pe pieţele financiare au sporit posibilitatea ca un şoc extern să cauzeze probleme la nivel economic în următoarele 12 sau 18 luni. Cu toate acestea, analiza Moody's indică faptul că guvernul şi sistemul bancar ar putea rezista unui şoc economic moderat la nivelul actual al ratingului", a spus Orchard.

Raportul Moody's este o actualizare anuală pentru pieţele financiare şi nu reprezintă o modificare a calificativelor acordate României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici