Moody's: Perspectiva sistemului bancar din România este negativă

Perspectiva sistemului bancar din România este negativă din cauza condiţiilor economice dificile determinate de criza financiară mondială, dar băncile au fost totuşi capabile să absoarbă şocurile, potrivit unui raport al agenţiei de evaluare financiară Moody’s.

38 afișări
Imaginea articolului Moody's: Perspectiva sistemului bancar din România este negativă

Moody's: Perspectiva sistemului bancar din România este negativă

Agenţia notează totodată că sprijinul financiar din partea FMI şi al Uniunii Europene şi măsurile de reformă aplicate de guvern au atenuat presiunile macroeconomice.

Perspectiva negativă a sistemului exprimă opinia agenţiei privind condiţiile fundamentale creditare în sectorul de profil, în următoarele 12-18 luni, şi nu reprezintă o prognoză privind măsurile de îmbunătăţire sau retrogradare a ratingurilor băncilor.

"Condiţiile din economia românească se menţin dificile în urma contractării semnificative a activităţilor şi a creşterii şomajului în 2009, ca efect al crizei financiare mondiale. Drept rezultat, moneda locală a fost sub presiune, numărul creditelor neperformante a urcat semnificativ şi creşterea activităţilor de creditare a încetinit considerabil din cazua aversiunii băncilor faţă de asumarea riscurilor şi a resurselor limitate de finanţare", a explicat Nondas Nicolaides, vicepreşedinte la Moody's.

Majoritatea băncilor româneşti fac parte din grupuri bancare europene care asigură sucursalelor din România finanţarea necesară, se mai arată în raport.

Moody's recunoaşte faptul că, în pofida condiţilor dificile, finanţarea din partea FMI şi a Uniunii Europene, începută în 2009, şi angajamentele noului guvern pentru reforme economice au atenuat nu doar presiunile macroeconomice dar şi temerile semnificative privind nivelul de lichidităţi şi solvabilitatea sistemului bancar românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici