Moody's: Prăbuşirea unui al doilea guvern în România, în trei luni, pune în pericol reformele

Prăbuşirea unui al doilea guvern în România în decurs de trei luni creşte incertitudinile, pune în pericol aplicarea reformelor şi poate avea din acest motiv un impact negativ asupra capacităţii de finanţare a ţării, potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody’s.

901 afișări
Imaginea articolului Moody's: Prăbuşirea unui al doilea guvern în România, în trei luni, pune în pericol reformele

Moody's: Prăbuşirea unui al doilea guvern în România, în trei luni, pune în pericol reformele (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Prăbuşirea unui al doilea guvern al României în decurs de trei luni are un impact negativ asupra capacităţii de finanţare a ţării, deoarece sporeşte incertitudinile legate de strategie şi pune în pericol aplicarea reformelor", se arată într-o notă a Moody’s, semnată de analistul Atsi Sheth.

România beneficiază din partea Moody’s de rating "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

"Deşi noua putere a anunţat că menţinerea sprijinului din partea FMI/Banca Mondială/UE este o prioritate, retorica din trecut şi lipsa de popularitate a măsurilor de austeritate în România reduc probabilitatea ca guvernul să continue reformele înainte de alegeri. Blocarea reformelor ar înrăutăţi condiţiile de obţinere a împrumuturilor de către guvern, care trebuie să refinanţeze în 2012 datorii de 13 miliarde de dolari", consideră Moody’s.

Situaţia politică afectează soliditatea financiară a României prin intermediul a trei factori.

  • Primul dintre acestea este probabilitatea redusă de implementare a unor reforme structurale care ar stimula creşterea PIB, situată la 1,9% în trimestrul al patrulea al anului trecut, faţă de media anuală de 6,6% înregistrată în cei cinci ani care au precedat criza financiară mondială. Moody’s se aşteaptă ca avansul PIB să continue să încetinească în prima jumătate a acestui an, din cauza condiţiilor economice dificile pe piaţa internă şi regională.

  • Al doilea factor este creşterea probabilităţii ca anumite măsuri de consolidare fiscală aplicate în ultimii trei ani, precum majorări de taxe, reduceri de salarii şi ale beneficiilor, să fie inversate înainte de alegeri. Orice inversare a măsurilor de consolidare fiscală ar întârzia reducerea deficitului bugetar de la 5,2% din PIB în 2011 la 3% în 2015, în conformitate cu criteriile de la Maastricht.

  • Cel de-al treilea factor negativ menţionat de Moody’s este probabilitatea continuării instabilităţii politice, care să descurajeze investiţiile străine, de care România depinde pentru finanţarea deficitului de cont curent (de circa 4,7% din PIB în 2011) şi a deficitului bugetar.

Imediat după căderea guvernului Ungureanu, vineri, analistul Atsi Sheth a declarat pentru MEDIAFAX că perspectiva stabilă a ratingului României include deja incertitudinile politice care vor persista pe parcursul anului electoral, iar orice guvern, nou sau interimar, va face efortul de menţinere a sprijinului din partea FMI şi UE.

Sheth a arătat atunci că scenariul de bază luat în calcul de agenţia de evaluare financiară, chiar şi înainte de votul de neîncredere din Parlament, a fost că în acest an va fi dificilă consolidarea fiscală, având în vedere impactul contracţiei economice din zona euro asupra exporturilor României şi a perspectivei investiţiilor.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici