Moody's: Ratingurile băncilor europene nu vor fi afectate de rezultatele testelor de stres

Ratingurile de credit ale băncilor europene nu vor fi afectate de rezultatele testelor de stres efectuate de autorităţile bancare din UE, date publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, deoarece nu reprezintă o surpriză şi sunt în concordanţă cu analizele efectuate recent de Moody's.

14 afișări
Imaginea articolului Moody's: Ratingurile băncilor europene nu vor fi afectate de rezultatele testelor de stres

Banca Centrală Europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rezultatele testelor de stres care au fost efectuate de Comitetul European al Supraveghetorilor Bancari (CEBS) pentru 91 de grupuri bancare europene nu vor afecta ratingurile băncilor europene", se arată într-un comunicat transmis miercuri de Moody's.

Potrivit agenţiei de rating, analizele recente efectuate de Moody's arătau că majoritatea băncilor europene ar putea absorbi un şoc economic fără să fie nevoie de majorarea capitalului.

În plus, rezultatele sunt consecvente cu ratingurile acordate de Moody's în privinţa stabilităţii financiare a băncilor.

Agenţia de evaluare financiară va continua să monitorizeze atent următoarele măsuri care vor fi luate de cele şapte bănci care au picat testele de stres şi trebuie acum să obţină capital suplimentar.

Moody's notează că reacţia pieţei la rezultatele testelor de stres va fi un factor important pentru mediul operaţional al băncilor europene.

"Deşi ne aşteptăm ca transparenţa sporită va contribui la consolidarea încrederii investitorilor în băncile europene pe termen scurt, anticipăm totodată o selectivitate mai mare din partea investitorilor în privinţa deciziilor de investiţie", odată cu stabilizarea condiţiilor economice şi reducerea sprijinului guvernamental, se arată în comunicatul Moody's.

Dintre cele 91 de bănci europene care au fost examinate de autorităţile europene, şapte au picat testele de stres, cu un necesar estimat de capital suplimentar de 3,5 miliarde euro. Cele şapte bănci sunt Agricultural Bank of Greece (ATEbank), Hypo Real Estate Holding (Germania) şi cinci case regionale de economii din Spania. Dintre acestea, doar ATEbank este prezentă pe piaţa românească, unde reprezentanţii băncii au subliniat că divizia locală este profitabilă şi se încadrează în cerinţele BNR privind rezervele de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici