Moody's va menţine în acest an perspectiva negativă pentru sistemul bancar din România

Moody's va menţine în acest an perspectiva negativă de credit a sistemului bancar din România, în principal din cauza condiţiilor economice încă dificile, care vor determina constituirea de provizioane ridicate pentru împrumuturile neperformante şi, implicit, scăderea profitabilităţii.

19 afișări
Imaginea articolului Moody's va menţine în acest an perspectiva negativă pentru sistemul bancar din România

Moody's va menţine în acest an perspectiva negativă pentru sistemul bancar din România (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Totuşi, temerile legate de lichiditatea şi capitalul instituţiilor de credit din România s-au diminuat în urma crizei de la sfârşitul anului 2008, notează agenţia de rating într-un raport transmis luni.

Totodată, orice "riscuri sistemice" sunt ameliorate de angajamentul băncilor-mamă faţă de FMI de a-şi susţine financiar subsidiarele din România.

Moody's menţionează totodată o serie de factori care ar determina ridicarea perspectivei de rating de credit a sistemului bancar românesc la "stabilă": îmbunătăţirea condiţiilor economice - creştere sustenabilă a PIB, scăderea şomajului; oprirea trendului de deteriorare a calităţii activelor de credit şi reversul gradual al acestuia; scăderea efectului costurilor de credit asupra profitabilităţii, afectată sever în prezent de provizioane; îmbunătăţirea profilului de lichiditate prin creşterea finanţării din depozite şi scăderea dependenţei de împrumuturi; şi menţinerea capitalizării confortabile prezentată în acest moment de sistem datorită sprijinului acordat de băncile-mamă.

"Performanţele financiare ale băncilor româneşti (...) vor rămane probabil sub presiune în contextul unor perspectiev macroecomice încă dificile, care subliniază perspectiva negativă de credit pe care o atribuim sistemului bancar. Orice evoluţii pozitive înregistrate în 2010 în privinţa factorilor de rating menţionaţi anterior vor susţine o posibilă schimbare a perspectivei de credit la stabilă, de la negativă. Sistemul bancar românesc a manifestat până acum o oarecare rezistenţă şocurile din economia globală şi locală, însă aspectele de credit s-au înrăutăţit în timpul anului trecut din cauza scăderii profiturilor şi creşterii costurilor de credit", conchide Moody's.

Agenţia de rating arată, în raport, că este puţin probabil să ridice perspectivele negative de rating atributie sistemelor bancare ale mai multor ţări din regiune, printre care Ucraina şi Bulgaria, dar are comentarii favorabile în cazul unor state precum Polonia, Cehia sau Rusia, unde băncile ar putea primi, în a doua parte a lui 2010, perspective stabile din partea Moody's.

Moody's atribuie BCR, BRD şi Raiffeisen Bank ratingul "Baa3", cu perspectivă "stabilă".

Ratingul de ţară acordat României este "Baa3", cu perspectivă stabilă, Moody's fiind singura dintre cele trei mari agenţii de rating care nu a retrogradat România din categoria "investment grade".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici