Moştenitoarea Marlene Engelhorn a decis să-şi doneze întreaga avere pentru 50 de străini aleşi la întâmplare

Descendenta fondatorului gigantului BASF, Friedrich Engelhorn, activistă pentru drepturile sociale, este de părere că „nu am făcut nimic ca să merit acea avere”.

19167 afișări
Imaginea articolului Moştenitoarea Marlene Engelhorn a decis să-şi doneze întreaga avere pentru 50 de străini aleşi la întâmplare

Moştenitoarea Marlene Engelhorn a decis să-şi doneze întreaga avere pentru 50 de străini aleşi la întâmplare

Odată cu moştenirea primită la moartea bunicii sale, care a decedat în toamna anului 2022, Marlene Engelhorn, descendentă austro-germană a fondatorului gigantului BASF - Friedrich Engelhorn, a devenit multimilionară.

Cu trei ani în urmă, tânăra de 31 de ani anunţase că vrea să dea mare parte din banii care îi vor veni ca moştenire. Între timp, s-a decis cum va avea loc redistribuirea averii: va ajunge la 50 de persoane selectate la întâmplare.

Se va forma un comitet democratic care să decidă cum şi cui să se împartă cei 25 de milioane. „Am moştenit o avere – a spus într-un interviu Engelhorn, care locuieşte la Viena – şi odată cu ea puterea de a o gestiona, fără să fi făcut nimic pentru a o merita şi, mai mult, fără să plătesc taxe”.

În Austria nu există taxă pe moştenire, fiind desfiinţată în 2008, iar Marlene Engelhorn, care pe lângă faptul că este moştenitoare este şi activistă pentru drepturile sociale, a fondat reţeaua internaţională „Millionairs for Humanity”, împreună cu alţi oameni politici de stânga. Sunt milionari care lucrează pentru a se asigura că averea moştenită este distribuită echitabil şi impozitată mai mult.

Averea deţinută de Traudl Engelhorn-Vechiatto, bunica Marlenei Engelhorn, a fost estimată de Forbes la 3,8 miliarde de euro, iar chiar înainte de moarte, nepoata ei declarase că vrea să împartă în jur de 90% din ceea ce ar urma să moştenească.

Supriza din cutiile poştale

Săptămâna trecută, în cutiile poştale a 10.000 de austrieci aleşi la întâmplare, persoane cu vârsta de peste 16 ani şi cu reşedinţa în toate regiunile ţării alpine, a sosit o invitaţie de a aplica pentru a fi membri n comitetul numit „Consiliu bun pentru redistribuire”.

Aplicaţiile se fac prin înregistrare online sau prin telefon, furnizându-se datele personale şi un profil. Pe baza acestui feedback, institutul Foresight (fostul Sora), condus de cercetătorul social Christoph Hofinger, va selecta 50 de persoane care reprezintă o secţiune transversală a populaţiei austriece, adică indivizi de toate grupele de vârstă, provenind din toate regiunile ţării, aparţinând tuturor claselor sociale şi cu orice tip de mediu cultural.

Vor fi selectaţi şi 15 membri de rezervă, în cazul în care cineva renunţă. „Îmi voi pune bunurile la dispoziţia acestor 50 de oameni şi le voi acorda încrederea mea”, a explicat Engelhorn, care nu va avea drept de veto asupra deciziilor care vor fi luate de comitet. „Dacă politicienii nu îşi fac treaba şi nu se ocupă de redistribuirea averii mele, atunci trebuie să o fac eu”, a adăugat ea.

Pentru moştenitoare, este un „eşec al politicii” faptul că mulţi cetăţeni austrieci abia îşi mai fac rost de un loc de muncă cu normă întreagă şi mai trebuie să plătească taxe pentru fiecare euro pe care îl câştigă. Prin urmare, cele 50 de persoane alese pentru comitetul său vor decide unde vor merge cele 25 de milioane din moştenire, dar vor trebui să dezvolte şi idei pentru redistribuirea bogăţiei în Austria şi să sugereze modalităţi de a face acest lucru.

În primul rând, ei vor trebui să urmeze o perioadă de pregătire la Salzburg, cu profesori universitari şi cercetători plus organizaţii implicate în drepturile civile.

Cursurile se vor desfăşura în primăvară. Vor fi şase întâlniri în weekend care vor fi organizate astfel încât să nu existe dificultăţi pentru participanţii cu dizabilităţi, cu asistenţă pentru copii şi interpreţi pentru cei care au nevoie. Şi 1200 de euro drept rambursare a cheltuielilor pentru fiecare weekend de persoană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici