Nanu, Ministerul Finanţelor Publice: Mergem înainte cu documentele şi selectarea băncilor pentru o nouă emisiune de eurobonduri

Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte documentele necesare şi selectează băncile care să administreze o nouă emisiune de obligaţiuni în euro, guvernul vizând obţinerea a cel puţin 2 miliarde de euro în acest an de pe pieţele externe, a declarat Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei.

162 afișări
Imaginea articolului Nanu, Ministerul Finanţelor Publice: Mergem înainte cu documentele şi selectarea băncilor pentru o nouă emisiune de eurobonduri

Nanu, Ministerul Finanţelor Publice: Mergem înainte cu documentele şi selectarea băncilor pentru o nouă emisiune de eurobonduri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Condiţiile de pe piaţă sunt foarte bune acum, într-adevăr, şi tocmai de aceea mergem înainte cu documentele şi cu selectarea băncilor", a afirmat Nanu într-un interviu pentru Bloomberg.

"Nu ne grăbim, nu avem nevoie să emitem eurobonduri imediat. Dar vrem să fim pregătiţi cu toată documentaţia şi să fim flexibili pentru a putea emite obligaţiuni atunci când se iveşte o oportunitate importantă", a afirmat Nanu.

Guvernul vrea să obţină minimum 2 miliarde de euro de la investitorii internaţionali în acest an, în funcţie de evoluţia împrumuturilor din piaţa internă.

"Întrebarea este dacă vom emite obligaţiuni de peste 2 miliarde de euro. Dacă realizăm o primă emisiune de eurobonduri, am putea face şi o a doua emisiune. Adică să răscumpăram o parte dintre eurobondurile existente şi să lansăm unele noi", a declarat Nanu.

Nanu a precizat că finanţarea în dolari "a devenit prea scumpă pentru noi".

România a efectuat patru emisiuni de obligaţiuni anul trecut, din care a obţinut o sumă record, echivalentul a peste 5 miliarde de dolari, prin vânzarea datoriei pe 10 şi 30 de ani.

Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni în euro a României, în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu scadenţa de 10 ani şi un cupon de 2,875%, a avut loc în octombrie 2014.

Ministrul de Finanţe, Darius Vâlcov, a declarat la începutul lunii februarie că România nu se va împrumuta de pe pieţele externe în prima jumătate a anului şi va analiza ulterior dacă accesează astfel de finanţări, "dacă condiţiile din piaţă sunt extrem de favorabile, şi aici ne referim la sub 2,5% dobândă în valută la termen de peste 10 ani".

La începutul anului, oficiali ai Ministerului Finanţelor au declarat că România intenţionează să vândă obligaţiuni pe pieţele externe în prima jumătate a acestui an şi încearcă să extindă maturitatea medie a datoriei prin vânzarea de eurobonduri cu termen de peste 10 ani.

Ministerul Finanţelor a anunţat că vrea să atragă în acest an până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, la care ar urma să se adauge maximum 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

Anul trecut, Finanţele au împrumutat din piaţa internă 40,56 miliarde lei şi 928,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici