National Bank of Greece vinde divizia de imobiliare într-o tranzacţie de peste un miliard de euro

Banca elenă National Bank of Greece (NBG), care deţine Banca Românească, a ajuns la un acord cu o firmă din Marea Britanie pentru vânzarea diviziei de imobiliare printr-o tranzacţie care evaluează compania la peste un miliard de euro, au declarat surse apropiate situaţiei.

245 afișări
Imaginea articolului National Bank of Greece vinde divizia de imobiliare într-o tranzacţie de peste un miliard de euro

National Bank of Greece vinde divizia de imobiliare într-o tranzacţie de peste un miliard de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de bancă la Pangaia către firma de investiţii imobiliare Invel Real Estate Partners a fost aprobată de Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, au spus sursele pentru Bloomberg.

Tranzacţia va fi finalizată până la sfârşitul anului.

NBG a anunţat în octombrie că negociază cu Invel, dar nu a furnizat informaţii despre eventualul preţ.

Fondurile obţinute din vânzarea diviziei de imobiliare vor ajuta banca să-şi consolideze situaţia financiară. Marile bănci elene, inclusiv NBG, au fost recapitalizate cu bani de fondul de stabilitate, după ce au înregistrat pierderi extrem de mari din participarea la un program de ştergere a datoriilor satatului elen.

Statul elen deţine, prin Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, uşor sub 90% din acţiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank şi Alpha Bank, în timp ce la Eurobank are 98% din titluri.

Potrivit presei elene, autorităţile pentru concurenţă din UE cer National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank să-şi restructureze operaţiunile din afara Greciei în urma recapitalizării, pentru a se conforma normelor referitoare la ajutoare de stat.

Cotidianul elen Kathimerini a scris că grupul National Bank of Greece se va retrage de pe pieţele din sud-estul Europei, inclusiv România, unde deţine Banca Românească, în cadrul unui acord al creditorului elen cu Comisia Europeană.

National Bank of Greece a ajuns la un acord cu autorităţile pentru concurenţă din cadrul Comisiei Europene conform căruia grupul va păstra participaţia majoritară la subsidiara turcă Finansbank, dar va renunţa la majoritatea operaţiunilor din Europa de Sud-Est, potrivit Kathimerini. Astfel, NBG se va retrage din România, Bulgaria, Serbia, Macedonia şi Albania

NBG deţine pe piaţa locală Banca Românească, NBG Leasing IFN, NBG Securities România şi Garanta Asigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici