Naţionalism pe timp de criză. Cum încearcă ţările mici să se protejeze

Valurile crizei izbuncite în 2008 au reactivat două tendinţe estompate de procesul de globalizare din anii de boom: naţionalism şi protecţionism. Apărarea propriilor bănci în Europa. Tipărirea de bani pentru susţinerea economiei, în pofida efectelor negative la nivel mondial în SUA. Crearea de campioni naţionali în energie în Polonia. Măsuri guvernamentale împotriva companiilor străine care scot profituri mari în Ungaria. Acestea sunt doar câteva forme de naţionalism apărut în ultimii ani la nivel mondial.

351 afișări
Imaginea articolului Naţionalism pe timp de criză. Cum încearcă ţările mici să se protejeze

Naţionalism pe timp de criză. Cum încearcă ţările mici să se protejeze (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

În contextul neputinţei de a domoli o criză a datoriilor care începe să erodeze inima zonei euro, în Ger­ma­nia, cea mai mare economie euro­peană, s-a creat o ruptură între liderii de la guvernare, care de nevoie trebuie să susţină ţările cu probleme, şi electorat, sătul ca banii să-i fie folosiţi pentru a ajuta alţi europeni pe care îi privesc drept nedis­ciplinaţi.

Elveţia se apără de creşterea accelerată a francului printr-o măsură disperată, limitarea cursului de schimb, iar în nord statele cu excedente bugetare cer garanţii, inclusiv imobiliare, pentru participarea la salvarea Greciei. Peste Ocean, SUA îşi apără economia fragilă prin taxe de import, iar Brazilia încearcă să folosească pârghii de limitare a intrărilor de capital pentru a pune capăt creşterii realului.

Toate aceste măsuri pot fi privite în ansamblu ca piese de artilerie într-un conflict protecţionist apărut din nevoia de a apăra interesele naţionale în faţa unor probleme fără precedent cu care se confruntă economia mondială.

"O să vedem un număr de măsuri protecţioniste, dar care au menirea de a echilibra bugetele. Marile interese financiare sunt internaţionale, iar cei care câştigă bani, marile naţiuni, nu au interesul să schimbe actuala conjunctură", spune analistul politic Daniel Barbu.

"Săptămâna aceasta se împlinesc zece ani de la evenimentele de pe 11 septembrie, dar şi trei ani de la prăbuşirea Lehman Brothers. Lumea politică nu mai este dominată de Războiul contra terorii, însă o nouă formă de teroare pândeşte pieţele financiare", scrie Gideon Rachman, editorialist al cotidianului britanic Financial Times.

Citeşte mai multe despre naţionalismul pe timp de criză pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici