Nica: Trebuie plătite datoriile lăsate de fostul Guvern

Vicepremierul Dan Nica a declarat, marţi, la sediul PSD, că Executivul face eforturi pentru ca în ianuarie şi februarie să se plătească datorii de circa două miliarde de euro lăsate de fostul guvern, susţinând că riscul ca mii sau chiar zeci de mii de firme româneşti să intre în faliment este real.

22 afișări
Imaginea articolului Nica: Trebuie plătite datoriile lăsate de fostul Guvern

Nica: Trebuie plătite datoriile lăsate de fostul Guvern (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Din păcate, trebuie să plătim două miliarde pe care ni le-au lăsat cu graţie cei care au fost înaintea noastră şi care acum nu sunt cheltuieli exigibile. Riscul de a băga în faliment vreo câteva mii sau zeci de mii de firme româneşti este real", a spus Nica.

El a adăugat că, din acest motiv, în ianuarie şi februarie Executivul face "eforturi disperate" pentru a plăti toate aceste datorii. "Nu dintr-un sentiment de compasiune pentru fostul guvern care ne-a lăsat aceste datorii, ci pentru aceste firme, care n-au nicio vină", a menţionat el.

Nica a afirmat că Guvernul a decis ca în ianuarie şi februarie să achite datoriile în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro înregistrate de Guvernul Tăriceanu şi a precizat că, că dacă actualul Executiv nu achită datoriile precedentului guvern, 100.000 de oameni riscă să intre în faliment.

"Am fi fost într-o situaţie cu mult mai bună dacă nu am fi fost în situaţia de a achita datoriile de 2 miliarde de euro ale fostului guvern. Dacă nu plătim aceste datorii, băgăm în faliment o sută de mii de oameni", a spus el.

"Trebuie să achităm aceste datorii, pentru că nu sunt vinovaţi de iresponsabilitatea fostului Guvern oamenii care au realizat lucrări, au construit şcoli sau refăcut drumuri şi nu le-au fost achitate facturile", a continuat Nica.

El a afirmat că, din cauza acestor datorii, bugetul pe 2009 va fi unul de austeritate şi toate ministerele vor fi afectate în ceea ce priveşte sumele alocate de la buget.

"Există o stare de nemulţumire generală în toate ministerele, pentru că trebuie să decontăm nota de plată a fostului Guvern", a mai spus Nica.

Ministrul Finanţelor Publice a anunţat, în urmă cu o săptămână, că va plăti, eşalonat, până la începutul lunii martie, facturile emise şi neachitate până la finele anului 2008, în valoare totală de 3,05 miliarde de lei, incluzând doar lucrările recepţionate şi facturate.

 

Citeşte şi:

Aproape 15.000 de firme au intrat în insolvenţă în 2008

Firmele private vor reduce bugetele pentru training

Şapte firme din Bistriţa-Năsăud disponibilizează peste 340 de angajaţi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici