Nikkei, la minimul ultimilor 26 de ani

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a căzut luni cu 6%, închizând şedinţa la minimul ultimilor 26 de ani, din cauza declinului acţiunilor marilor exportatori în urma aprecierii yenului faţă de dolar şi panicii din sectorul financiar, unde băncile ar putea fi nevoite să-şi majoreze capitalul.

18 afișări
Imaginea articolului Nikkei, la minimul ultimilor 26 de ani

Nikkei, la minimul ultimilor 26 de ani (Imagine: Mediafax/AFP)

Promisiunile guvernului cu privire la noi măsuri pentru relaxarea presiunilor din sistemul bancar şi înăsprirea regulilor pieţei de capital pentru a reduce tranzacţiile speculative nu au calmat investitorii, potrivit Reuters.

"Avem nevoie de ceva care să surprindă plăcut piaţa, precum o intervenţie a autorităţilor pe piaţa valutară prin vânzări masive de yen. Dacă nu se iau măsuri, minimul de azi - al ultimilor 26 de ani - nu va avea nici o semnificaţie", a comentat un trader din Tokyo.

Indicele Nikkei a scăzut cu 486,18 puncte şi a încheiat şedinţa de luni la 7.162,9 puncte, cel mai redus nivel din octombrie 1982, după a patra zi consecutivă în declin. La un moment dat, Nikkei a atins nivelul de 7.141,62 puncte.

Topix, indicele tuturor acţiunilor tranzacţionate la Tokyo, a scăzut cu 7,4%.

Printre cele mai neperformante acţiuni s-a numărat Mitsubishi UFJ Financial Group, cea mai mare bancă japoneză, care a scăzut puternic după informaţii apărute în presa locală cu privire la necesitatea unei majorări de capital de 10,8 miliarde de dolari.

Toyota Motor Corp şi alţi mari exportatori, care susţin economia Japoniei, au avut din nou scăderi puternice, pe fondul aprecierii yenului şi recesiunii din vest, unde cererea scade constant de la o lună la alta.

Canon, un alt mare exportator, a raportat, după închiderea şedinţei, prima scădere trimestrială a profitului din ultimii nouă ani şi a redus cu 25% proiecţia de câştig pentru acest an, până la un nivel mult sub aşteptările pieţei şi investitorilor. Astfel, datele publicate luni de Canon indică o zi de marţi cu noi scăderi în Japonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici