Niţă "nu are o viziune prea clară" în privinţa energiei verzi, afirmă reprezentanţii unei asociaţii

Ministrul Energiei, Constantin Niţă, nu are "o viziune prea clară" privind energia regenerabilă, fiind un "fan al cărbunelui", dar scăderea sprijinului acordat de stat energiilor verzi ar putea cauza anul viitor o majorare cu 20% a preţului energiei, afirmă preşedintele SunE, Nicolae Olariu.

189 afișări
Imaginea articolului Niţă "nu are o viziune prea clară" în privinţa energiei verzi, afirmă reprezentanţii unei asociaţii

Ministrul Energiei, Constantin Niţă (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Ce se va întâmpla cu costul real al energiei? Pentru că de la anul trebuie să internalizăm costurile de mediu, iar costurile pe cărbune ar putea cauza o creştere cu 20% a preţului energiei. Ce vom face, vom da subvenţii sau vom căuta soluţii? (...) Niţă colaborează acum mai puţin cu regenerabilele, el este un fan al cărbunelui. El nu are o viziune prea clară", a afirmat Olariu într-o conferinţă de presă.

Asociaţia Patronlă Surse Noi de Energie - SunE este formată din 40 de antreprenori şi reprezentanţi ai asociaţiilor antreprenoriale din industrie, comerţ şi servicii din sectorul energiei regenerabile.

Niţă afirma, la începutul anului, că reducerea sprijinului acordat energiei verzi are ca scop reducerea valorii facturilor la electricitate.

Potrivit lui Olariu, statul ar trebui să încurajeze iniţiativele individuale de producţie a energiei electrice, care ar putea fi o soluţie şi în cazul celor 90.000 de locuinţe aflate încă fără electricitate.

"Dacă subvenţiile pentru energia regenerabilă nu se vor aplica optim, sectorul va cădea puternic. (...) În zonele rurale este deficit de energie pentru că infrastructură de distribuţie este insuficientă. Dar, din păcate, din cauză că distribuitorii de energie sunt privatizaţi, nu vor reabilita reţelele cu echipamente româneşti, pentru că ei nu mai cumpără un cablu din România, ci doar din ţările lor", a adăugat Olariu.

Statul sprijină producţia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotărât însă, în luna iunie, să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticată de companii şi de asociaţiile producătorilor de energie verde.

"Unii guvernanţi spun să închidem energia verde şi să susţinem cărbunele. Poate fi o soluţie, dar avem angajamente faţă de Comisia Europeană. Este fals că ne-am îndeplinit ţinta de 24%. Acum cred că avem 10%", a afirmat vicepreşedintele SunE, Dan Teodoreanu, prezent în conferinţă.

Totodată, ar putea fi instalate panouri fotovoltaice şi pe terenurile neutilizate din agricultură, estimate la circa 500.000 de hectare, pe terenurile contaminate sau pe cele care aparţin unor exploatări miniere de suprafaţă care sunt închise, precum şi la depozitele de gonoi dezafectate, potrivit reprezentanţilor SunE.

În prezent, în România există proiecte de producţie a energiei în panouri solare de peste 410 MW. Proiectele de energie eoliană aflate în exploatare depăşesec 2.100 MW.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici