Nomura: economiile majore se îndreaptă spre recesiune în următoarele 12 luni

Multe dintre principalele economii ale lumii vor intra în recesiune în următoarele 12 luni, în condiţiile în care băncile centrale vor înăspri agresiv politica monetară pentru a combate inflaţia în creştere, potrivit economistului-şef al firmei de brokeraj Nomura holdings.

342 afișări
Imaginea articolului Nomura: economiile majore se îndreaptă spre recesiune în următoarele 12 luni

Nomura: economiile majore se îndreaptă spre recesiune în următoarele 12 luni

"În acest moment, multe dintre băncile centrale au trecut la un singur mandat, în esenţă - şi anume să reducă inflaţia. Credibilitatea politicii monetare este un activ prea preţios pentru a fi pierdut. Aşa că vor fi foarte agresive", a declarat Rob Subbaraman, care este, de asemenea, şeful departamentului de cercetare a pieţelor globale, Asia ex-Japonia, la CNBC.

"Asta înseamnă creşteri de rate. De câteva luni arătăm cu degetul riscurile unei recesiuni şi am muşcat glonţul. Iar acum avem multe dintre economiile dezvoltate care intră efectiv în recesiune", a adăugat el.

Pe lângă SUA, Nomura se aşteaptă la recesiuni în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Canada anul viitor, a precizat firma de brokeraj într-o notă de cercetare.

Băncile centrale din întreaga lume au menţinut o "politică monetară super relaxată" prea mult timp, în speranţa că inflaţia va fi trecătoare, a spus Subbaraman. Acum, guvernele trebuie să recupereze şi să încerce să recâştige controlul asupra inflaţiei.

"Atunci când ai multe economii care slăbesc, nu te poţi baza pe exporturi pentru creştere. Acesta este un alt motiv pentru care credem că acest risc de recesiune este foarte real şi probabil se va întâmpla", a spus Subbaraman.

În SUA, Nomura prognozează o recesiune superficială, dar lungă, de cinci trimestre, începând cu ultimul trimestru din 2022.

Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană se numără printre cei care încearcă să manipuleze inflaţia record cu majorări de rate.

În iunie, Fed a majorat rata dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la un interval de 1,5%-1,75%, iar preşedintele Jerome Powell a indicat că ar putea avea loc o nouă majorare de 50 sau 75 de puncte de bază în iulie.

În nota de cercetare, Nomura a subliniat că mai multe economii de dimensiuni medii - inclusiv Australia, Canada şi Coreea de Sud - care au avut boom-uri imobiliare alimentate de datorii, riscă să intre în recesiuni mai profunde decât se preconizează, dacă majorarea ratelor dobânzilor va afecta sectorul imobiliar şi reducerea gradului de îndatorare, se arată în raport.

"Singura excepţie este China, care se redresează din recesiune pe măsură ce economia se deblochează pe fondul unor politici acomodative, deşi riscă să fie din nou blocată şi să intre din nou în recesiune, atât timp cât Beijingul îşi menţine strategia de zero-Covidă", se arată în notă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici