Noul economist şef al BERD va fi Serghei Guriev. Este unul din cei mai duri critici a lui Vladimir Putin

Un fost consilier economic guvernamental rus, Serghei Guriev, care trăieşte într-un exil auto-impus la Paris, va deveni economist şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în vara anului 2016, a anunţat marţi instituţia financiară.

795 afișări
Imaginea articolului Noul economist şef al BERD va fi Serghei Guriev. Este unul din cei mai duri critici a lui Vladimir Putin

Noul economist şef al BERD va fi Serghei Guriev. Este unul din cei mai duri critici a lui Vladimir Putin

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg, la jumătatea lunii octombrie, că Serghei Guriev, care predă în prezent la Sciences Po din Paris, este pe cale să fie numit economist şef al BERD, devenind primul cetăţean rus care să deţină această funcţie.

Guriev, în vârstă de 44 de ani, este un critic al preşedintelui Vladimir Putin, având legături cu fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski şi liderul protestatar Alexei Navalni.

Hodorkovski a finanţat monitorizarea voturilor şi proiecte ale societăţii civile din Rusia, de când a fost eliberat din închisoare în 2013, după 10 ani de închisoare despre care susţine că au fost o răzbunare pentru opoziţia sa faţă de Kremlin.

Guriev urmează să se alăture BERD vara viitoare, după ce îşi va respecta actualele angajamente academice.

"Sunt foarte mulţumit că un economist ca Serghei Guriev se va alătura BERD. Va aduce o experienţă şi expertiză uriaşă, în calitate de economist şef şi în board-ul BERD. Cunoaşte în profunzime ţările în care operăm şi, ca economist şef, va juca un rol major în îndeplinirea misiunii noastre", a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

În Rusia, Guriev a deţinut funcţia de rector al Noii Şcoli de Economie din Moscova.

Guriev, care a fost consilier al Guvernului condus de premierul Dmitri Medvedev, a plecat din Rusia în 2013, pentru a evita posibile persecuţii într-un caz penal legat de finanţarea institutului său economic din Moscova de către Hodorkovski, potrivit unor persoane apropiate situaţiei citate de Bloomberg.

Economistul, interogat ca martor în acel caz, a fost considerat o ţintă pentru că lucra la un manifest economic pentru Navalni, a spus un oficial guvernamental rus.

În comunicatul BERD se mai arată că Guriev a colaborat îndeaproape cu BERD în ultimii ani şi a contribuit la rapoartele instituţiei financiare, fiind şi membru al comitetului de consilieri externi ai economistului şef al acesteia.

Profesorul Guriev a declarat la rândul său că invitaţia de a fi economist şef al BERD este o onoare, banca jucând un rol important în susţinerea dezvoltării ţărilor în care este prezentă.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost înfiinţată de guvernele occidentale în 1991, pentru a ajuta fostele state comuniste în tranziţia către capitalism.

Instituţia financiară a oprit anul trecut investiţiile în noi proiecte din Rusia, din cauza sancţiunilor impuse de UE Moscovei în urma conflictului din Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici