Noul preşedinte CA al Sibex, Cristian Sima, va fi şi director general interimar, pentru şase luni

Cristian Sima, ales vineri preşedinte al Consiliului de Administraţie al Sibex, va fi şi director general cu un mandat interimar de şase luni, timp în care va căuta mai mulţi candidaţi pentru conducerea executivă a operatorului de piaţă de la Sibiu.

13 afișări

"Ieri (vineri, n.r.), după alegerile de CA, administratorii am discutat într-o primă întâlnire despre cine să fie director general şi preşedinte. Pe lângă funcţia de preşedinte CA, am stabilit să am un mandat interimar de şase luni ca director general, cu posibilitatea prelungirii pentru încă trei luni. În acest timp vreau să fac un audit managerial, să văd cum pot să aduc cheltuielile la nivelul veniturilor operaţionale. Totodată, voi căuta şi un candidat sau mai mulţi externi pentru funcţia de director general, pe care, ulterior, îi voi propune Consiliului de Administraţie spre aprobare", a declarat Sima, sâmbătă, pentru MEDIAFAX.

El a menţionat că Patrick Lyle Young, managerul propus, la finalul lunii martie, la conducerea executivă de către Teodor Ancuţa, fostul preşedinte CA şi director general al Sibex, va putea candida pentru funcţia de director general.

"Din ce ne-a spus, ieri, în AGA, domnul Ancuţa, Young are doar un contract de consultanţă cu Sibex, care se încheie pe 5 mai. Nimeni nu spune că nu îşi poate depune candidatura", a precizat Sima.

Teodor Ancuţa a fost revocat, vineri, de la conducerea Sibex, după ce a fost preşedinte CA şi director general de la înfiinţarea bursei, în 1994, iar preşedinţia Consiliului de Administraţie a fost preluată de Cristian Sima. Astfel, Sima a revenit la bursa din Sibiu după o absenţă de patru luni.

Surse din acţionariatul Sibex au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că au existat unele discuţii între acţionari cu privire la numirea lui Ancuţa pe o viitoare funcţie de preşedinte onorific.

"Este o propune de înfiinţare a unei funcţii de preşedinte-fondator al Sibex. O vom lua în considerare în prima şedinţă de Consiliu de Administraţie şi cred că va fi aprobată. Trebuie să recunoaştem că domnul Ancuţa are meritul de a fi înfiinţat Sibex şi de a-l fi dus până aici. De acum este datoria mea să mă ocup (de conducerea Sibex- n.r.)", a mai spus Sima.

Acţionarii Sibex au revocat, vineri, Consiliul de Administraţie, au ales trei noi membri şi au confirmat doi administratori care reprezintă SIF Transilvania şi SIF Muntenia.

Ancuţa a primit doar 22% din voturile exprimate, în timp ce Sima a avut un procentaj de 75,9%.

Sima a fost membru CA al Sibex din mai 2008 până în luna decembrie a anului trecut, când a fost revocat din funcţie. Atunci, mai mulţi acţionari, printre care şi Sima, au încercat revocarea Consiliului de Administraţie, însă fără succes.

Anterior, între aprilie şi august 2007 el a fost membru în CA al Bursei de Valori Bucureşti, iar din 1997 până la începutul acestei săptămâni a fost preşedinte CA şi director general al WBS România, fiind, totodată, şi cel mai mare acţionar al firmei de brokeraj.

SIF Transilvania şi SIF Muntenia vor continua să fie reprezentate în Consiliul de Administraţie al Sibex de Dan Simionescu şi, respectiv, de Gabriel Filimon. Cei doi au primit un număr egal de voturi, respectiv 97,4% din opţiunile exprimate.

O altă surpriză a alegerilor CA de vineri a fost reprezentată de numirea unui fost vicepreşedinte al Comsiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) Paul Miclăuş. Acesta a primit 76,5% din voturi. Miclăuş a fost vicepreşedinte CNVM în perioada 2005 - 2010.

În CA a mai fost ales Alexandru Găitan, manager de portofoliu la Multi Strategy Global Hedge Fund of HFs, FIM, Londra.

Noii administratori trebuie să primească şi avizul CNVM înainte de a-şi începe activitatea.

Acţionarii Sibex au aprobat de principiu, vineri, şi fuziunea cu Bursa de Valori Bucureşti.

Totodată, a fost aprobat şi bugetul de venituri şi cheltuieli, care prevede un profit brut de 604.000 de lei, de 2,4 ori mai mare faţă de câştigul de anul trecut, de 244.000 de lei.

Veniturile estimate pentru acest an, de 3,4 milioane lei, sunt în creştere cu 13%, în condiţiile în care numărul de contracte futures încheiate va avansa cu 85%, la 3 milioane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici