Nuclearelectrica a redus la jumătate puterea Unităţii 2 a centralei Cernavodă, după ce a OPRIT Reactorul 1

Nuclearelectrica SA a anunţat, într-un comunicat transmis duminică, reducerea Unităţii 2 a centralei nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă la 55%, la aproximativ 300 MW, după ce a oprit controlat Unitatea 1.

3341 afișări
Imaginea articolului Nuclearelectrica a redus la jumătate puterea Unităţii 2 a centralei Cernavodă, după ce a OPRIT Reactorul 1

Nuclearelectrica a redus la jumătate puterea Unităţii 2 a centralei Cernavodă, după ce a OPRIT Reactorul 1

„Reducerea de putere a Unităţii 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparaţii”, precizează Nuclearelectrica.

Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavodă va fi conectată la Sistemul Energetic Naţional şi va funcţiona la o putere de 300 MW.

„Unitatea 2 CNE Cernavodă va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere şi înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de circa 16 ore până la atingerea puterii nominale”, se mai arată în comunicat.

Reducerea de putere a Unităţii 2 şi lucrările de remediere „nu vor avea impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea fiind realizate în funcţie de specificaţiile şi procedurile centralei”, menţionează Nuclearelectrica.

Tot duminică, Nuclearelectrica SA a anunţat că Unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost oprită controlat, întreruperea funcţionării fiind estimată să dureze 48 de ore din momentul opririi centralei.

„Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavodă a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, se arată într-un comunicat transmis duminică de Nuclearelectrica.

Specialiştii CNE Cernavodă analizează integrat cauza, iar Unitatea 1 va fi repornită imediat ce lucrările de remediere vor fi finalizate. „Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore”, precizează Nuclearelectrica.

La fel ca în cazul reducerii puterii de la Unitatea 2, lucrările de remediere de la Unitatea 1 Cernavodă „nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei”, a mai comunicat Nuclearelectrica.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici