Numărul înmatriculărilor de maşini rulate s-a dublat la zece luni

Numărul înmatriculărilor de autoturisme second-hand de import a crescut cu 104,8% în primele zece luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 205.086 unităţi, iar înregistrările de maşini noi au scăzut cu 2,4%, pentru aceleaşi perioade de raportare, la 252.935 automobile.

35 afișări
Imaginea articolului Numărul înmatriculărilor de maşini rulate s-a dublat la zece luni

Numărul înmatriculărilor de maşini rulate s-a dublat la zece luni (Imagine: Mediafax Foto)

În perioada ianuarie - octombrie a anului trecut au intrat în circulaţie 100.098 automobile rulate şi 259.154 maşini noi, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Din aceste date rezultă că după primele zece luni din acest an numărul total al înmatriculărilor de autoturisme - noi şi rulate - a crescut cu 27,4% faţă de intervalul ianuarie-octombrie al anului trecut, de la 359.252 înregistrări la 458.021 înmatriculări, avansul fiind dat exclusiv de noile intrări în circulaţie ale maşinilor second-hand de import.

În luna octombrie din acest an numărul de maşini noi înmatriculate a scăzut cu 10,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, de la 27.376 unităţi la 24.438 automobile.

În cazul autoturismelor second-hand, pentru aceeaşi perioadă de raportare, s-a înregistrat o creştere de 139%, de la 15.359 maşini (în octombrie 2007) la 36.747 unităţi (în octombrie 2008).

Datele DRPCIV aferente primelor zece luni din acest an arată că piaţa auto second-hand îşi continuă trendul de creştere de peste 100%, început în a doua jumătate a anului, după modificarea taxei auto, la 1 iulie. Taxa a fost redusă semnificativ pentru maşinile rulate şi a crescut uşor în cazul autoturismelor noi.

Datele Registrului Auto Român (RAR) aferente primelor zece luni arată că numărul de autovehicule mai vechi de zece ani avizate de Registru a crescut de cinci ori după intrarea în vigoare a noii taxe auto, de la 14.500 de unităţi în primele şase luni la 74.000 de unităţi în intervalul iulie-octombrie.

RAR mai arată că luna în luna octombrie au fost verificate cele mai multe autovehicule mai vechi de zece ani, respectiv 27.800 de maşini avizate.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri seara, că Guvernul va analiza un set de măsuri pentru diminuarea efectelor generate de importurile de maşini second-hand, care au creat probleme industriei auto din România, precizând însă că taxa de poluare auto pentru maşinile noi nu va fi eliminată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici