O bancă americană, divizie a Bank of America Corp, acuzată de fraudă masivă de investitori

Banca americană Countrywide, divizie a Bank of America Corp (BofA), a fost chemată în judecată de investitori care susţin că au fost "victime ale unei fraude masive" după ce au investit în titluri constituite din pachete de credite ipotecare, transmite Reuters.

34 afișări
Imaginea articolului O bancă americană, divizie a Bank of America Corp, acuzată de fraudă masivă de investitori

O bancă americană, divizie a Bank of America Corp, acuzată de fraudă masivă de investitori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunea a fost intentată luni la un tribunal din New York de către 12 părţi vătămate. Printre acestea se numără fondurile din grupul TIAA-CREF, New York Life Insurance şi Dexia Holdings.

Potrivit plângerii, investitorii au cumpărat, între anii 2005 şi 2007, pentru câteva sute de milioane de dolari, titluri de valoare constiuite din credite ipotecare promovate de Countrywide ca "investiţii conservatoare, cu risc redus".

Investitorii susţin că banca a făcut reclamă falsă instrumentelor financiare, supraevaluând gradul de siguranţă oferit de acestea şi ignorând legislaţia privind subscrierea de valori mobiliare.

Astfel, se arată în plângere, ratingul de credit al celei mai mari părţi a titlurilor cumpărate a căzut de la "AAA" la "junk", provocând pierderi semnificative investitorilor.

Aceştia cer atât plăţi compensatorii, cât şi sancţionarea Countrywide.

Purtătoarea de cuvânt a Bank of America, Shirley Norton, a declarat într-un comunicat de presă că banca va analiza acuzaţiile, însă că "la prima vedere se pare că nişte investitori mari, sofisticaţi, vor să dea vina pe cineva pentru faptul că recesiunea economică le-a devalorizat investiţiile".

Printre părţile acuzate se numără şi foşti oficiali ai Countrywide, inclusiv fostul director general Angelo Mozilo, care a încheiat în octombrie o înţelegere de 67,5 milioane de dolari cu Securities and Exchange Commission pentru a pune capăt unei invstigaţii de fraudă în care era învinuit de informarea falsă a investitorilor.

Countrywide a fost ea mai mare bancă de credite ipotecare din Statele Unite până în 2008, când a fost preluată de BofA.

Bank of America a înregistrat, în ultimul trimestru al anului trecut, o pierdere de două miliarde de dolari cauzată de devalorizarea activelor de credit ale Countrywide şi a constituit provizioane de 4,1 miliarde de dolari pentru "costuri juridice" legate de credite pe care le va răscumpăra de la investitori.

Compania de asigurări Allstate Corp a dat în judecată Bank of America în decembrie pentru falsa informare privind riscuri legate de titluri de 700 milioane de dolari constituite din credite ipotecare, cumpărate de la Countrywide.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici