O companie daneză ar putea instala centrale eoliene în România

Compania Scan Energy ar putea să instaleze, în perioada 2010-2012, turbine eoliene pe teritoriul României, reiese dintr-un comunicat al firmei germane Nordex, care a încheiat cu societatea daneză un contract pentru livrarea a 170 de unităţi de generare pentru circa 500 milioane euro.

266 afișări
Imaginea articolului O companie daneză ar putea instala centrale eoliene în România

O companie daneză ar putea instala centrale eoliene în România (Imagine: Mediafax/AFP)

Turbinele, cu o capacitate de 2,5 MW fiecare, vor fi instalate în Germania, Franţa, Anglia, Spania, Italia, Polonia, Grecia, Croaţia, Ungaria, Turcia şi România, iar contractul reprezintă intrarea Nordex pe piaţa românească.

"Nordex are deja cote de piaţă de două cifre în unele dintre aceste ţări. Această comandă reprezintă o oportunitate să intrăm pe noi pieţe, precum România", a declarat directorul operaţional de marketing al Nordex, Carsten Pedersen.

Generatoarele de energie eoliană vor fi livrate între 2010 şi 2012, iar contractul prevede servicii de mentenanţă acordate de producător pentru o perioadă de până la zece ani de la instalare.

Comunicatul citat nu precizează câte centrale sunt destinate pieţei de energie regenerabilă din România.

În prezent, capacitatea de generare de energie eoliană în România se situează în jurul nivelului de 7 MW.

Transportatorul naţional de energie, Transelectrica, a primit cereri de racordare la reţea a unor centrale eoliene care ar avea o capacitate totală de 12.000 MW, în condiţiile în care cele două reactoare operaţionale ale centralei de la Cernavodă, care au o putere instalată cumulată de circa 1.400 MW, produc 17-18% din necesarul de energie al României.

Potrivit companiei de stat, Sistemul Energetic Naţional poate absorbi în prezent numai 3.000-4.000 MW de energie eoliană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici