- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.01.2023, 15:42)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
O dispută pentru pescuitul crabilor ar putea schimba regulile privind forajul petrolier în Arctica
O dispută juridică pentru pescuitul crabilor în zona Svalbard ar putea schimba regulile privind forajul petrolier la Polul Nord.
120 afișări

Autor -Bhny, Wikipedia Commons
O luptă juridică din Norvegia în privinţa crabilor de zăpadă ar putea sfârşi prin a avea implicaţii uriaşe în ceea ce priveşte accesul la petrol în Arctica.
Săptămâna aceasta, Curtea Supremă din Norvegia audiază un caz în care se discută dacă navele letone pot prinde crab de zăpadă, o specie de apă rece populară în ţări precum SUA şi Japonia, într-o zonă largă din jurul Svalbard.
Acesta este un arhipelag situat în interiorul Cercului Arctic, la jumătatea distanţei dintre Norvegia şi Polul Nord, care găzduieşte cea mai nordică comunitate locuită permanent din lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gerard Piqué rupe tăcerea. Ce spune fostul fotbalist despre impactul divorțului asupra celor doi copii
-
O primărie de sector demarează curăţenia de primăvară. Ce se întâmplă cu maşinile parcate la bordură
-
Studiu: elixirul vieţii, căutat la lilieci
-
Premieră mondială. Un pacient complet orb îşi recapătă vederea cu un autotransplant de cornee
În conformitate cu Tratatul Svalbard din 1920, semnat de mai multe ţări, Norvegia deţine suveranitatea asupra insulelor. Totuşi, ceilalţi semnatari ai acordului au drepturi egale asupra resurselor din apele teritoriale ale Svalbard, inclusiv asupra peştelui, petrolului şi gazelor.
Întrebarea care se află în centrul acestui caz este cât de departe în ocean se extind aceste drepturi. Dacă se consideră că tratatul se extinde până la platoul continental, atunci semnatarii ar avea drepturi egale asupra resurselor acestuia.
„Ramificaţiile sunt considerabile: crabii de zăpadă astăzi şi petrol şi gaze mâine", a declarat Klaus Dodds, profesor de geopolitică la Royal Holloway, Universitatea din Londra, pentru CNN.
Potrivit US Geological Survey, Arctica ar putea deţine 13% din resursele mondiale nedescoperite de petrol convenţional şi 30% din resursele nedescoperite de gaze naturale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!




Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



PROSPORT.RO

CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 29. Ucraina anunţă contraofensiva / Zelenski crede că victoria este posibilă în acest an / Experţii cred că Rusia se va prăbuşi până în 2033, dar Medvedev contrazice cifrele şi îl citează pe Stalin / Aghiotantul lui Putin nu lasă din gură ameninţarea nucleară / Estonia nu glumeşte: a expulzat un diplomat rus / Sechestru pe averea soţiei lui Medvedciuk
-
astăzi, 14:22
Trei pescadoare din Bulgaria, prinse la pescuit ilegal în zona economică exclusivă a României