O investiţie de 100 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic, aproape de finalizare în Arad - FOTO

O investiţie de 100 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic este aproape de finalizare la Sebiş (Arad), unde pe 200 de hectare de teren sunt montate 317.000 de panouri cu o putere totală de 65 MW, care ar acoperi necesarul pentru 100.000 de locuitori, la proiect lucrând 700 de oameni.

1674 afișări
Imaginea articolului O investiţie de 100 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic, aproape de finalizare în Arad - FOTO

O investiţie de 100 de milioane de euro într-un parc fotovoltaic, aproape de finalizare în Arad (Imagine: Promocion Inversolar 65)

Reprezentanţii investitorilor şi primarul oraşului Sebiş au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că acest parc fotovoltaic va fi cel mai mare din România şi unul dintre cele mai mari din Europa.

Investiţia aparţine companiei spaniole "Promocion Inversolar 65", care a alocat un buget de 100 de milioane de euro pentru trei proiecte energetice derulate în Sebiş, pe o suprafaţă totală de aproape 200 de hectare.

Potrivit directorului economic al companiei spaniole, Jose Maria Abuli, primele două proiecte vizează o suprafaţă totală de 44 de hectare, fiind instalate deja 72.000 de panouri fotovoltaice, cu o putere totală de 15 MW.

Aceste proiecte vor fi finalizare în martie-aprilie, când vor începe lucrările pe alte 150 de hectare, pe care vor fi montate 245.000 de panouri, cu o putere nominală de peste 50 MW.

"Energia produsă în acest parc ar asigura necesarul pentru 100.000 de locuitori. Avem semnate deja contractele de conectare la reţeaua naţională de energie electrică, producţia urmând să fie vândută pe piaţa liberă", a adăugat directorul tehnic al proiectului, Dragoş Baghiu.

El susţine că în această vară parcul va livra energie la capacitatea maximă, urmând să fie create aproximativ 100 de locuri de muncă permanente.

Durata de exploatare a instalaţiilor de producere a energiei electrice este de 25 de ani.

Primarul oraşului Sebiş, Gheorghe Feieş, a declarat că în urma acestei investiţii veniturile la buget, din taxale şi impozitele plătite de companie, cresc cu 50 la sută, adică de la patru milioane de euro pe an, la şase milioane de euro.

"Pentru bugetul local, investiţia este o sursă importantă de venituri. Va fi cel mai mare parc fotovoltatic din România. Am cunsocut investitorii prin intermediul unor oameni din zonă care lucrează în acest domeniu în Spania. Terenul a fost în domeniul privat al oraşului şi l-am vândut în urmă cu doi ani investitorilor”, spune primarul Gheoghe Feies.

La realizarea parcului lucrează 700 de oameni, 200 fiind specialişti aduşi din Spania, iar restul fiind din zonă sau din judeţele învecinate.

Oraşul Sebiş are aproximativ 6.000 de locuitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici