O nouă misiune a FMI se va întoarce în România la finele lunii aprilie, începutul lui mai

O nouă misiune a FMI se va întoarce în România la finele lunii aprilie-începutul lunii mai, pentru a evalua criteriile îndeplinite de România în martie, a declarat, miercuri, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, care se aşteaptă ca România să nu mai aibă nevoie de alte tranşe pentru bugetul de stat.

16 afișări
Imaginea articolului O nouă misiune a FMI se va întoarce în România la finele lunii aprilie, începutul lui mai

O nouă misiune a FMI se va întoarce în România la finele lunii aprilie, începutul lui mai (Imagine: Bogdan MAran/Mediafax Foto)

Franks a arătat că misiunea ar putea evalua atunci termene pentru îndeplinirea unor ţinte, precum adoptarea legii responsabilităţii fiscale în luna martie, reforma fiscală în aprilie, dar şi îndeplinirea unor ţinte trimestriale privind deficitul bugetar.

În ceea ce priveşte rambursarea creditului acordat de FMI României, Franks nu se aşteaptă ca statul român să aibă probleme în returnarea banilor după finalizarea acordului.

"România întotdeauna ne-a plătit. N-am avut până acum probleme şi nu cred că vom avea nici acum", a mai spus Franks.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşa din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumătate au intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

Următoarelor două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde euro, vor fi eliberate la mijlocul lunii februarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici