O păcăleală de 1 aprilie provoacă reacţia dură a FMI şi a băncii centrale din Sofia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi banca centrală de la Sofia au condamnat dur o păcăleală de 1 aprilie difuzată de un post de radio din Bulgaria, unde un reprezentant fictiv al FMI a propus ca statul bulgar să adopte euro ca monedă în circulaţie paralelă cu leva, potrivit Novinite.com.

44 afișări
Imaginea articolului O păcăleală de 1 aprilie provoacă reacţia dură a FMI şi a băncii centrale din Sofia

O păcăleală de 1 aprilie provoacă reacţia dură a FMI şi a băncii centrale din Sofia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Postul de radio Darik a difuzat joi dimineaţă un interviu cu un oficial fictiv al FMI, numit Hugh Jason, reprezentant al departamentului inexistent Developing Markets din cadrul instituţiei.

"Considerăm că este o idee bună ca Bulgaria să adopte euro ca monedă paralelă cu leva. Nu ar fi un proces dificil, deoarece Bulgaria operează într-un regim de consiliu monetar", a afirmat personajul.

Potrivit falsului reprezentant FMI, adoptarea euro ca monedă paralelă ar ieftini tranzacţiile comerciale şi ar reduce dobânzile.

Postul de radio nu a precizat însă că este vorba despre o păcăleală de 1 aprilie, notează Novinite.

FMI şi banca centrală a Bulgariei au reacţionat dur.

"Într-un jurnal de ştiri de astăzi, o persoană denumită «Hugh Jason» a făcut nişte declaraţii privind economia Bulgariei. Am dori să subliniem că această persoană nu este un reprezentant al Fondului Monetar Internaţional şi nu face parte din personalul FMI. Aceste declaraţii sunt evident o glumă de 1 aprilie. Nu apreciem utilizarea eronată a numelui FMI", a afirmat într-un comunicat Tonny Lybek, reprezentantul regional pentru România şi Bulgaria al FMI.

Banca Naţională a Bulgariei a transmis la rândul său un comunicat prin care califică drept "inacceptabile" astfel de "glume periculoase care se joacă cu temerile oamenilor" în condiţiile dure date de o criză economică fără precedent.

"Această idee absurdă ia în derâdere numele unei instituţii financiare globale extraordinar de influente, aşa cum este Fondul Monetar Internaţional, a cărui autoritate are un impact direct asupra pieţelor financiare mondiale", se arată în comunicatul băncii centrale de la Sofia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici