O ultimă şansă: G20 ar putea stabili punctul de cotitură în războiul comercial SUA - China

Statele Unite şi China au, săptămâna următoare, ceea ce ar fi o ultimă şansă pentru încetarea focului într-un război comercial din ce în ce mai periculos, după ce preşedinţii celor două state se vor întâlni la Buenos Aires, informează Reuters.

1047 afișări
Imaginea articolului O ultimă şansă: G20 ar putea stabili punctul de cotitură în războiul comercial SUA - China

O ultimă şansă: G20 ar putea stabili punctul de cotitură în războiul comercial SUA - China

Fricţiunile dintrec ele două cele mai mari economii ale lumii se resimt pe plan global şi vor atinge punctul culminant la întâlnirea dintre Donald Trump şi Xi Jingping, în cadrul summitului G20 din Argentina.

Washingtonul urmează să ridice tarifele vamale la importuri chineze de 200 de miliarde de dolari, la 25%, de la 10%, în ianuarie, în lipsa unui acord.

"Suntem optimişti în ceea ce priveşte summit-ul, este o oportunitate de a evita escaladarea disputei, dar nu de a reduce tarifele deja anunţate", scriu economiştii UBS într-o notă.

Washingtonul acuză Beijingul că nu este corect în comerţ, în timp ce China spune că Statele Unite sunt protecţioniste. "Dacă nu se ajunge la niciun acord, investitorii ar trebui să înţeleagă că tarifele nu mai sunt un mijloc de a aduce China la masa negocierilor", a scris analistul Daiwa Capital Markets Kevin Lai.

"Tarifele devin, mai degrabă, o parte a unei strategii pe termen lung de a deconecta China de la globalizare, de a-şi păstra puterea economică şi de a oferi SUA un avantaj strategic mai mare", a adăugat el.

OECD a avertizat săptămâna aceasta că un război comercial între China şi Statele Unite ar putea să reducă economia globală cu 0,8%, până în 2021 şi chiar mai mult pentru cele două ţări.

"Comerţul este cea mai mare ameninţare pentru economie, iar lipsa dialogului ne îngrijorează", a declarat economistul-şef al OECD, Laurence Boone, care a prezentat miercuri o prognoză asupra creşterii globale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici