Obama critică băncile din SUA pentru că nu au dat dovadă de "remuşcări" în urma crizei - VIDEO

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a criticat marile bănci de le Wall Street pentru că nu au dat dovadă de "remuşcări" cu privire la "riscurile sălbatice" care au condus la criza financiară şi au împins economia americană într-o recesiune severă şi îndelungată.

13 afișări
Imaginea articolului Obama critică băncile din SUA pentru că nu au dat dovadă de "remuşcări" în urma crizei - VIDEO

Obama critică băncile din SUA pentru că nu au dat dovadă de "remuşcări" în urma crizei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Administraţia Obama a prezentat, în luna iunie, un program de reformă profundă în sistemul de supraveghere şi reglementare a sectorului bancar şi pieţelor financiare, pentru a evita o nouă criză.

"Problema este, după părerea mea, că nu percepem vreun sentiment de remuşcare din partea celor de pe Wall Street pentru toate aceste riscuri asumate. Nu percepem vreo schimbare de cultură şi mentalitate ca urmare a celor întâmplate. De aceea sunt importante propunerile de reformă a legislaţiei în domeniul financiar", a declarat Obama într-un interviu acordat luni postului de televiziune PBS.

Potrivit preşedintelui Statelor Unite, reformele prezentate vor împiedica băncile să-şi asume "riscurile sălbatice" care caracterizau pieţele înainte de declanşarea crizei financiare.

În plus, acţionarii ar trebui să aibă dreptul să controleze bonusurile uriaşe încasate de directorii băncilor, apreciază Obama.

Instituţiile financiare de pe Wall Street au achitat, anul trecut, bonusuri în valoare totală de peste 18 miliarde de dolari, în condiţiile în care sistemul bancar a "înghiţit" ajutoare de stat de mii de miliarde de dolari pentru a evita colapsul, notează Reuters.

Întrebat dacă este îngrijorat de profiturile mari înregistrate de grupurile bancare Goldman Sachs şi JPMorgan Chase în trimestrul al doilea, Obama a afirmat că influenţa autorităţilor asupra celor două instituţii a scăzut odată cu rambursarea ajutoarelor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici