Oettinger: Ţările europene nu au investit suficient în energie. Se întreabă doar în ce culoare să vopsească centralele existente, în timp ce China a construit 35 termocentrale

Ţările europene nu au investit suficient în ultimii 20 ani în infrastructura energetică şi se limitează la a stabili în ce culoare să vopsească centralele energetice existente, în timp ce China a construit recent 35 termocentrale, a declarat, miercuri, comisarul UE pentru energie, Gunther Oettinger.

278 afișări
Imaginea articolului Oettinger: Ţările europene nu au investit suficient în energie. Se întreabă doar în ce culoare să vopsească centralele existente, în timp ce China a construit 35 termocentrale

Oettinger: Ţările europene nu au investit suficient în energie. Se întreabă doar în ce culoare să vopsească centralele existente, în timp ce China a construit 35 termocentrale (Imagine: Mediafax foto/AFP)

El a arătat că interconectarea reţelelor energetice de producţie şi transport către est, proceduri simplificate de autorizare şi o contorizare inteligentă sunt elementele esenţiale pentru a asigura o eficienţă energetică.

În cadrul conferinţei privind finanţarea infrastructurii Europei, organizată la Bruxelles de ALDE şi prezidată de europarlamentarul Adina Valean, comisarul european a pledat pentru un sistem comunitar integrat de producţie şi distribuţie a energiei, precizând că Uniunea Europeană va aloca în acest sens 200 de miliarde euro pentru exerciţiul bugetar 2013-2020.

Oettinger a arătat că, în ultimii 20 de ani, ţările europene nu au investit suficient în infrastructura energetică, pe măsura investiţiilor în infrastructura de transport sau în cea de comunicaţii şi a apreciat că, pentru a atrage investitori privaţi, este necesar ca reglementările de autorizare a noilor proiecte să fie simplificate.

Potrivit comisarului, la nivelul CE va fi decisă reducerea numărului autorităţilor implicate în autorizarea unui proiect energetic.

"China a construit în ultima perioadă nu mai puţin de 35 termocentrale, în timp ce în ţările europene se întreabă doar în ce culoare să vopsească centralele energetice existente", a afirmat comisarul european.

În opinia acestuia, pe măsura extinderii UE este nevoie de integrarea mai eficientă a reţelelor de producţie şi distribuţie din noile state membre cu cele din restul Europei, în special din est, precum Croaţia sau Serbia.

"Astfel de reţele integrate sunt în interesul Uniunii Europene, dar pentru crearea lor este nevoie de schimbari legislative", a spus Oettinger.

Pe lânga investiţiile în interconectare şi simplificarea procedurilor de autorizare, comisarul UE a atenţionat şi asupra necesităţii implementării unei "contorizări inteligente", care să îi ofere consumatorului toate datele necesare, asemenea unei facturi de telefonie mobilă, pe baza cărora acesta să îşi poată stabili un plan de consum eficient.

"Implementarea unei contorizări inteligente îi va permite, de exemplu, consumatorului să ştie cât plateste ziua sau noaptea sau când poate porni maşina de spălat la un tarif mai mic, contribuind la eficienţa energetică", a susţinut Oettinger.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici