Oficial CE: România este gata "să iasă din spital", dar are nevoie de eforturi să îşi revină complet

România este în situaţia unui pacient "gata să iasă din spital", dar are nevoie de eforturi susţinute pentru a-şi reveni complet, a declarat Joost Kuhlmann, oficial UE, care a atras atenţia că trebuie evitate greşelile din trecut, precum creşterea nesustenabilă a salariilor şi a pensiilor.

449 afișări
Imaginea articolului Oficial CE: România este gata "să iasă din spital", dar are nevoie de eforturi să îşi revină complet

Oficial CE: România este gata "să iasă din spital", dar are nevoie de eforturi să îşi revină complet (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Cea mai mare provocare a României este revitalizarea economiei. Au fost făcuţi câţiva paşi, dar mulţi alţi paşi au rămas de făcut (...) România este gata să iasă din spital, dar are nevoie de eforturi susţinute pentru a-şi reveni din nou. România are potenţial, dar trebuie să muncească mult pentru a îl realiza", a declarat Joost Kuhlmann, şeful departamententului pentru Finlanda, Bulgaria şi România din cadrul Directoratului General pentru Economie şi Finanţe al Comisiei Europene.

El a arătat, la un forum economic organizat de Confindustria, asociaţie a oamenilor de afaceri italieni în România, că în ultimii 3-4 ani CE a ajutat autorităţile române să corecteze dezechilibrele macroeconomice dezvoltate în anii anteriori, apreciind că fără acest suport ajustările ar fi fost mult mai dureroase.

"Dezechilibrele s-au creat atunci când se credea că pomii cresc pe cer, dar această nesustenabilitate a fost expusă brutal la criza economică şi financiară din 2008 (...) Măsurile de austeritate au fost dureroase. Dar fără asistenţă aceste ajustări ar fi fost mult mai severe. Anii în care a fost nevoie de ajustări macroeconomice importante şi de măsuri de austeritate au trecut. Acum este important să se menţină un parcurs ferm în anii care vin. Asta înseamnă că Guvernul trebuie să se comporte prudent în realizarea şi executarea bugetului, astfel încât finanţele publice să fie menţinute sub control. Bugetul trebuie bazat pe asumări prudente privind creşterea, inflaţia şi încasările fiscale, pentru a evita surprizele negative care ar putea apărea la executarea bugetului", a afirmat el.

Kuhlmann avertizează că greşelile din trecut, precum creşterea nesustenabilă a numărului de salariaţi din sectorul public şi majorarea salariilor şi a pensiilor, trebuie evitate.

Alte recomandări se referă la reformarea întreprinderilor cu capital de stat.

"Multe legături nesănătoase între întreprinderile de stat şi departamentele guvernamentale trebuie tăiate şi întreprinderile de stat trebuie să meargă pe baze profesionale pentru a valorifica aceste active în interesul celor care le deţin, ceea ce trebuie spus şi populaţiei. România are nevoie de capital străin pentru a finaţa investiţiile de care are nevoie economia. Aceşti bani nu vor ajunge în România în mod spontan. România trebuie să muncească mult pentru a atrage aceste fonduri, în special fondurile de calitate care aduc proiecte importante. Trebuie să se muncească din greu pentru a stabili un climat sănătos şi predictibil care să asigure profituri bune", a arătat Joost Kuhlmann.

El a mai spus că politicienii trebuie să fie interesaţi în principal de economie, nu de politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici