Oficial! După luni de dezbateri, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale: De la eliminarea scutirii de impozit pentru IT-işti la accize, TVA şi vouchere. Lista completă a măsurilor şi impactul pe care îl vor avea în 2023 şi 2024

 • Guvernul Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe şi impozite şi măsurile din sectorul bugetar.
 • Vă spun cu toată responsabilitatea: de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură, s-a terminat cu privilegiile la stat, s-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală”, a spus Marcel Ciolacu de la tribuna Parlamentului.
9327 afișări
Imaginea articolului Oficial! După luni de dezbateri, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale: De la eliminarea scutirii de impozit pentru IT-işti la accize, TVA şi vouchere. Lista completă a măsurilor şi impactul pe care îl vor avea în 2023 şi 2024

UPDATE Guvernul Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind noile taxe şi impozite şi măsurile din sectorul bugetar.

Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi să pună punct modului în care cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins. Vă spun cu toată responsabilitatea: de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură. S-a terminat cu privilegiile la stat. S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat. Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală. La fel ca toţi românii, şi eu m-am săturat de ipocrizie. M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu eşti şef la stat, atunci nu mai poţi munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenţii ori facilităţi fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea. M-am săturat să văd că unii îşi încasează lună de lună salariul, fără să aibă vreo performanţă, în vreme ce alţii trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu. M-am săturat să văd cum unii îşi pot plăti corect toate taxele, contribuţiile şi impozitele, iar alţii urlă ca din gură de şarpe că nu se poate să fii corect”,m spune Marcel Ciolacu.

El afirmă că „statul român nu poate merge mai departe”.

„Nu mai putem să ne minţim unii pe alţii, nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu... fără să dăm nimic în schimb. Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte şi echitabile pentru toţi cei care muncesc, indiferent unde muncesc – la stat sau la privat”, adaugă premierul.

Mediafax vă prezintă mai jos măsurile ce vor fi luate:

1. Creşterea impozitării microîntreprinderilor:

 • 1% pentru cele care au o cifră de afaceri de până în 300.000 lei (60.000 euro) – până acum era 500.000 lei;
 •  cu 3% pentru cele care au mai afaceri mai mari de 300.000 de lei (până acum era 1%)

 Impactul bugetar preconizat - 6 mld. lei – 700.000 de microîntreprinderi afectate.

2. Impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care au o C.A care depăşeşte 50 mil. euro (250 mil. lei)

 •    Dacă impozitul pe profit este mai mare de 1% din cifra de afaceri, se plăteşte impozit pe profit;
 •     Din cifra de afaceri luată în considerare se scad investiţiile, amortizarea, stocurile, accizele etc;

Impact bugetar  - 6,2 mld. lei, sunt 1.044 de companii care au cifră de afaceri de peste 50 mil. euro.

3 Impozit 2% la bănci pe veniturile din dobânzi, taxe şi comisioane ale băncilor

Dacă varianta Guvernului arăta că se introduce un impozit de 1% pe cifra de afaceri, un amendament depus cu puţin timp înainte de vot propune un procent de 2% pentru 2 ani (2024-2025), iar apoi de 1% începând din 2026.

 • Din aceste venituri se scad diferenţele nefavorabile de curs valutar, diferenţa din deprecierea valorii titlurilor de stat, provizioanele pentru creditele neperformante.

Impactul bugetarul estimat este cuprins între 400 mil. lei şi 2 mld. lei.

4 Creşte TVA de la 9 la 19% pentru următoarele categorii: berea fără alcool şi alimentele cu zahar adăugat al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.

5 Creşte TVA la vânzarea locuinţelor noi de la 5% la 9% pentru apartamente cu preţuri de până la 600.000 lei (120.000 euro)

 Impact bugetar estimat – 150 – 200 mil. lei.

6. Impozit suplimentar pentru veniturile/bunurile de lux.

 • Persoanele fizice care deţin imobile cu o valoare mai mare 500.000 euro vor plăti un impozit suplimentar de 0,3% pe diferenţa dintre plafon şi valoarea proprietăţii.
 • Taxă specială pentru maşinile mai scumpe de 75.000 euro.

 Impact bugetar 300 – 500 mil. lei.

7 Se elimină scutirea de impozit pe venit în IT (10%) pentru veniturile care depăşesc 10.000 lei brut.

Impact bugetar estimat – între 500.000 lei – 1 mld. lei.

8 Se introduce CASS (10%) pentru angajaţii din construcţii, agricultură şi industria alimentară.  

Impact bugetar între 500.000 lei – 1 mld. lei

 9. Voucherele de vacanţă vor fi majorate la valoarea de 1.600lei, dar se va plăti contribuţie de asigurări de sănătate de 10% (CASS) şi se vor acorda doar persoanelor cu venituri nete sub 8.000 lei.

10. Veniturile persoanelor fizice a căror sursă nu poate fi dovedită se impozitează cu 70%.

11. Cresc accizele la ţigări şi alcool

 • Produse care conţin tutun, destinate inhalării fără ardere
 • Lichide cu sau fără nicotină, destinate inhalării fără ardere
 • Produse destinate inhalării fără ardere, care conţin înlocuitori de tutun, cu sau fără nicotină 

12. Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 iulie 2024. În prezent, sistemul de facturare electronică se aplică în relaţia B2G (business to government) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat. 

Ce impact vor avea măsurile în 2023 şi 2024

 • Impact bugetar măsuri în 2023 – zero
 • Reducerea cheltuielilor în 2023 – 631 mil. lei
 • Impact bugetar măsuri 2024 – 16 mld. lei
 • Reducerea cheltuielilor în 2024 – 3 mld. lei
 • Impact bugetar 2025 – 20 mld. lei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici