"Oligarhii" ruşi se pregătesc să-şi listeze companiile pe bursa de la Londra

Mai mulţi "oligarh" ruşi se pregătesc să-şi listeze companiile pe bursa de la Londra, prin oferte publice iniţiale de miliarde de dolari, care consolidează statutul capitalei britanice de centru financiar internaţional preferat al miliardarilor din Rusia, potrivit Financial Times (FT).

20 afișări
Imaginea articolului "Oligarhii" ruşi se pregătesc să-şi listeze companiile pe bursa de la Londra

"Oligarhii" ruşi se pregătesc să-şi listeze companiile pe bursa de la Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serghei Popov şi Andrei Melnichenko, proprietarii celui mai mare producător de cărbune din Rusia, Suek, vor desemna în această săptămână băncile care vor efectua listarea companiei pe bursele de la Londra şi Moscova, prin tranzacţii care vor evalua grupul la 9 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.

Totodată, grupul ProfMedia, unul dintre cele mai mari trusturi de presă din Rusia, controlat de miliardarul Vladimir Potanin, a mandatat Bank of America-Merrill Lynch şi Credit Suisse pentru listarea la Londra, prin care compania ar putea fi evaluată la 2 miliarde de dolari.

Pieţele aşteaptă cele două oferte publice în a doua jumătate a anului.

Bancherii văd revenirea marilor companii din Rusia la Londra ca pe o confirmare că districtul financiar "the City" rămâne atractiv ca centru internaţional de afaceri pentru cei mai bogaţi magnaţi ruşi, după ce capitala britanică a pierdut listarea gigantului Rusal, controlat de Oleg Deripaska, în favoarea pieţei din Hong Kong.

Prăbuşirea preţurilor acţiunilor şi mărfurilor în 2008 a afectat sever averile marilor "oligarhi" ruşi.

Valoarea totală a activelor lui Potanin a scăzut de la 19,3 miliarde de dolari în 2008 la 2,1 miliarde de dolari în 2009, potrivit revistei Forbes. Totodată, averea lui Popov s-a redus de la 6,4 miliarde de dolari la 2,4 miliarde de dolari, iar cea a lui Melnichenko de la 6,2 miliarde de dolari la doar un miliard de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici