Olteanu: Rata creditelor neperformante va scădea sub 17% după aplicarea noului sistem de raportare

Rata de credite neperformante din România se va reduce sub 17% după implementarea noului sistem de raportare la nivel european, care prevede includerea titlurilor de stat în portofoliul băncilor, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

205 afișări
Imaginea articolului Olteanu: Rata creditelor neperformante va scădea sub 17% după aplicarea noului sistem de raportare

Olteanu: Rata creditelor neperformante va scădea sub 17% după aplicarea noului sistem de raportare (Imagine: Shutterstock)

Anul trecut rata creditelor neperformante s-a situat la 21,87% la nivelul sistemul bancar românesc.

"Până acum la nivel european se utilizau instrumente diferite de măsurare. Aceste instrumente nu vor mai fi diferite pentru că Autoritatea Bancară Europeană a stabilit ghidurile de calcul pentru indicatori, astfel că la final de an vom folosi aceeaşi unitate de măsură pentru toate ţările. Din simulările pe care le-am făcut la Banca Naţională, există elemente care vor duce la o scădere a ratei creditelor neperformante, undeva pe la 17% din total sistem", a spus Olteanu la conferinţa "Restructurarea, o măsură de însănătoşire a companiilor", organizată de Ziarul Financiar.

Noul instrument are în vedere includerea în portofoliul băncilor şi a titlurilor de stat.

"Am fost prudenţi până acum în a include titlurile de stat în calcul, ci doar titlurile private. Va fi o reducere din punct de vedere contabil, dar acest indicator va face mai atractivă România în ochii investitorilor care vor să vină pe piaţa de distressed", a arătat Olteanu.

În opinia sa, este de aşteptat ca pe termen mediu nivelul creditelor neperformante să se plafoneze.

"În momentul în care vom marca o creştere a creditării, ne-am putea aştepta la o scădere a creditelor neperformante. În mod evident criza s-a simţit şi în România şi în Uniunea Europeană. Cea mai mare parte a portofoliului de credite a devenit neperformantă, odată cu efectele crizei", a adăugat Olteanu.

În opinia sa, băncile continuă "curăţenia din portofoliu", menţionând însă că doar 5% din creditele neperformante au fost acordate după declanşarea crizei.

Oficialul BNR a apreciat, de asemenea, că vor mai apărea credite neperformante, însă nivelul acestora va fi foarte mic.

"Curăţenia într-o bancă nu se termină niciodată, apar tot timpul credite neperformante. Vor mai apărea credite neperformante, dar creditele neperformante date după criză reprezintă sub 5% din total. Băncile au devenit mai atente, dar şi companiile atunci când s-au angajat în noi credite. Vom urmări ca în continuare provizionarea să se menţină, pentru că aceasta dă siguranţă deponentului", a mai spus Olteanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici