Omul care spune că zona euro mai are 10 zile la dispoziţie să evite colapsul vine miercuri la Gala ZF

Unul dintre cei mai reputaţi ziarişti pe teme economice şi expert în politicile UE, Wolfgang Munchau va vorbi la gala Ziarului Financiar despre problemele cu care se con­fruntă Europa şi mai ales zona euro.

547 afișări
Imaginea articolului Omul care spune că zona euro mai are 10 zile la dispoziţie să evite colapsul vine miercuri la Gala ZF

Omul care spune că zona euro mai are 10 zile la dispoziţie să evite colapsul vine miercuri la Gala ZF (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În opinia sa, cea mai recentă de la Financial Times spune că zona euro mai are 10 zile la dispoziţie pentru a evita colapsul, scrie Ziarul Financiar.

"Emisiunea dezastruasă a obligaţiunilor de vineri din Italia, ne arată că timpul se scurge foarte repede. Zona euro mai are cel mult zece zile", a declarat Munchau, citat de Business Insider.

Wolfgang Munchau este de părere că în cazul în care se va ajunge la un acord, în cadrul reuniunii din 9 decembrie, al liderilor europeni, zona euro va supravieţui, dar tot va exista riscul unei lungi recesiuni. Dacă nu, este posibil un colaps violent.

Până în 2003, Mun­chau a fost unul dintre prin­ci­palii oameni ai Fi­nan­cial Times Deut­schland, iar în prezent scrie săptă­mânal edito­riale pentru ediţia prin­cipală a Finan­cial Times. În Eu­ropa de Est zia­ristul s-a remarcat în 2009, când a propus ca statele din regiune, slăbite de criza financiară, să adopte cât mai repede euro pentru a-şi proteja economiile în contextul în care Europa trecea prin cea mai severă criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În primăvara anului trecut, editorialistul declara că România ar tre­bui să facă din intra­rea în zona euro o prio­ritate, iar pentru aceas­ta nu trebuie să se con­centreze pe deficite, ci pe reforma pieţei mun­cii şi a pieţelor finan­ciare.

De altfel, Wolf­gang Munchau atenţionează în articolele sale că actua­lele politici ale euro­penilor, de a se concentra pe austeritate în loc să lupte mai activ cu criza datoriilor, vor aduce zona euro într-o depresiune economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici