"Omul de la Davos", îngrijorat de creşterea economică anemică, de inechitate şi de datoriile de stat

Invitaţii reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, care va începe miercuri la Davos, sunt îngrijoraţi în acest an de creşterea economică anemică, de tensiunile sociale tot mai vizibile, provocate de disparitatea veniturilor, şi de datoriile guvernamnetale scăpate de sub control.

355 afișări
Imaginea articolului "Omul de la Davos", îngrijorat de creşterea economică anemică, de inechitate şi de datoriile de stat

"Omul de la Davos", îngrijorat de creşterea economică anemică, de inechitate şi de datoriile de stat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întâlnirea de la Davos reuneşte la începutul fiecărui an cele mai importante figuri din politică, finanţe şi business pentru câteva zile de discuţii şi distracţie într-una dintre cele mai exclusiviste staţiuni alpine din Elveţia.

Forumul Economic Mondial efectuează în fiecare an un sondaj în rândul invitaţilor pentru a identifica principalele motive de îngrijorare şi aşteptările lor de la următorul an.

În acest an, sondajul arată că liderii economiei şi finanţelor mondiale sunt mai pesimişti decât erau cu 12 luni în urmă, potrivit CNN Money. Principalele motive de îngrijorare exprimate de repsondenţi se referă la creşterea economică, tensiunile sociale şi volatilitatea de pe pieţele emergente.

"Ne confruntăm cu o nouă realitate a şocurilor şi stagnării prelungite a economiei globale, mai ales în cazul marilor economii, care trec printr-o perioadă de austeritate", a declarat fondatorului Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab.

Cei peste 1.000 de oameni de afaceri şi experţi intervievaţi de Forum consideră că principalele riscuri pentru economia globală sunt disparitatea veniturilor şi datoriile guvernamentale nesustenabile.

Europa se luptă cu efectele crizei datoriilor de stat şi cu şomajul scăpat de sub control, în timp ce Statele Unite se află în faţa unui nou impas politic privind ridicarea plafonului datoriei de stat şi reducerea deficitului bugetar. Japonia se confruntă cu efectele îngrijorătoare ale îmbătrânirii populaţiei, pe fondul unei datorii de stat care depăşeşte de peste două ori producţia internă, în timp ce creşterea anvergurii şi influenţei marilor economii emergente amplifică totodară riscurile presupuse de volatilitatea inerentă acestora.

Printre grijile mai puţin urgente ale invitaţilor de la Davos se numără creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră şi impactul schimbărilor climatice, probleme greu de abordat în vremuri mai puţin prospere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici