Opinie Cristian Hostiuc: Degeaba cere Isărescu scăderea dobânzilor dacă oamenii şi-au pierdut încrederea în bănci să ia un credit

De aproape 4 luni, de când inflaţia a coborât spre 3% pe an şi a început să reducă dobânda de politică de monetară, guvernatorul BNR Mugur Isărescu are un monolog cu bancherii pe tema scăderii dobânzilor la credite. Şi puţin la depozite.

216 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc: Degeaba cere Isărescu scăderea dobânzilor dacă oamenii şi-au pierdut încrederea în bănci să ia un credit

Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

BNR a redus de trei ori consecutiv dobânda, de la 6,25% la 5,5%, iar Isărescu s-ar fi aşteptat ca imediat, ca în America, băncile să scadă şi ele dobânzile pe tot lanţul, depozite, credite. În acelaşi ritm. Asta ar fi însemnat o reducere cu 12% a costul creditului şi implicit a bonificaţiei la depozite. Dar nu s-a întâmplat aşa. O parte din bănci, confruntate cu un deficit de resurse pe relaţia de finanţare a portofoliului de credite acordat anterior din cauza faptului că băncile mamă le-au redus liniile de împrumutut, au ţinut dobânzile la depozite sus, dacă nu chiar le-au ridicat. Asta, ca să nu le plece şi resursele atrase de pe piaţa internă. La credite noi în lei, dobânzile s-au mărit, după datele BNR din ianuarie. La cele vechi, legate la indicele pieţei interbancare Robor, ratele au scăzut pentru că indicele a scăzut.

De la monologul scăderii dobânzilor, guvernatorul BNR a trecut la discuţia despre lichiditate. Băncile au şi vor avea atât de mulţi bani încât vor fi nevoite să reducă dobânzile. Şi asta odată cu venirea primăverii şi topirea zăpezilor, după cum a precizat el poetic.

Dacă BNR are control pe dobânda sa, pe lichiditatea din sistem şi nu în ultimul rând pe cursul leu/euro, ceea ce nu poate stabili în şedinţele Consiliului de Administraţie este încrederea oamenilor sau a companiilor în bănci şi economie. Şi nu la depozite, ci la credite.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici