Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Aceste „blestemate locuri de muncă“ pe care nu le mai creează nimeni

Vineri economia mondială a mai primit o lovitură în plină figură. În august Statele Unite nu au creat niciun loc de muncă. Sectorul privat a adus un plus de 17.000 de joburi, dar sectorul public a desfiinţat 17.000, aşa că rezultatul a fost zero. Dezastru naţional în America, ce s-a transmis imediat în întreaga lume. Toate pieţele financiare au luat-o din nou la vale. Cu fiecare zi în care pieţele financiare scad, cu atât se topesc banii care ar putea susţine revenirea din cea mai dură criză. Preşedintele american Obama a mai primit un pumn în plex, aşa că este numărat din nou.

176 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Aceste „blestemate locuri de muncă“ pe care nu le mai creează nimeni

Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Aceste „blestemate locuri de muncă“ pe care nu le mai creează nimeni

Toate pieţele financiare au luat-o din nou la vale. Cu fiecare zi în care pieţele financiare scad, cu atât se topesc banii care ar putea susţine revenirea din cea mai dură criză. Preşedintele american Obama a mai primit un pumn în plex, aşa că este numărat din nou. Toată cariera lui politică şi menţinerea la putere şi după alegerile de anul viitor stă în aceste "blestemate locuri de muncă" pe care nu le mai creează economia. La americani nu e de glumit cu acest lucru. Peste câteva zile, mai precis joi noapte, Obama va ţine un nou discurs în faţa naţiunii, de data asta despre un plan naţional pentru locuri de muncă. Dacă va veni din nou cu lozinci şi cu propoziţii din acelea care l-au adus la putere, nimeni nu va mai crede în el. Sunt trei ani de la celebrul slogan "Yes, we can!" cu promisiunea unei schimbări, dar între timp americanii şi-au pierdut locurile de muncă în favoarea chinezilor, a indienilor sau chiar a românilor, piaţa imobiliară este la pământ, economia SUA stă să reintre în recesiune, iar bursa de la New York topeşte banii micilor investitori sau a fondurilor de pensii mai ceva ca o oţelărie.

Dacă la americani teama unei recesiuni economice de durată, cu un şomaj ridicat, i-a cuprins pe toţi, la noi preşedintele Băsescu, premierul Boc, miniştrii Udrea şi Lăzăroiu constată că statul nu mai poate susţine pensiile şi nici ajutoarele sociale. Sunt prea puţini salariaţi care contribuie la buget (2,9 milioane în sectorul privat şi 1,2 milioane în sectorul de stat) şi, mai mult decât atât, au salarii prea mici (criza a mai tăiat din ele) pentru cât ar fi nevoie să susţină bugetul de pensii în vigoare (5,5 milioane de pensionari) plus cei care beneficiază de ajutoare sociale (40 de tipuri), deci în total 10 milioane.

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici