Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Dacă tot va fi mai greu de luat un împrumut de la bancă, măcar Isărescu să nu doarmă liniştit până când costul creditului nu va scădea

Până la urmă, la finalul fiecărei luni, cine este responsabil de cum arată şi cum este sistemul bancar? Băncile, unde fiecare are politica şi obiectivele ei, sau BNR, care primeşte toate datele despre măruntaiele fiecărei bănci, le adună şi trage concluziile? Dacă creditarea scapă de sub control, cine este de vină, banca, BNR sau clientul?

143 afișări
Imaginea articolului Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Dacă tot va fi mai greu de luat un împrumut de la bancă, măcar Isărescu să nu doarmă liniştit până când costul creditului nu va scădea

Mugur Isărescu (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

Timp de două decenii băncile au pledat pentru autoreglementare, susţinând că normele lor interne sunt extrem de puternice şi pot preveni orice. În acest caz, rolul unei bănci centrale ajunsese marginal. Piaţa a devenit mai puternică decât autoritatea de reglementare.

La fel s-a întâmplat şi în România cu explozia creditării dintre 2005 şi 2008. Băncile, finanţarea ieftină, liberalizarea prin intrarea în Uniunea Europeană şi, nu în ultimul rând, dorinţa oamenilor de a lua bani, calitatea de împrumutat fiind pe planul doi, au fost mai puternice decât Banca Naţională, respectiv decât normele prudenţiale de creditare: cât te poţi împrumuta, pentru ce şi cum dai banii înapoi.

A fost nevoie de această criză, pe care nimeni nu a vrut-o, pentru ca fiecare să îşi pună îndoieli în privinţa veniturilor viitoare şi a capacităţii de rambursare a unui credit în caz că se întâmplă ceva. Cine este vinovat că un credit a devenit neperformant, că ratele lunare nu mai pot fi rambursate conform graficului şi că nu există garanţii în spate sau că ele s-au depreciat? Cel care a luat creditul sau cel care l-a dat?

Boom-ul dintre 2005 şi 2008 a fost o întâlnire perfectă între bănci, care aveau resurse financiare nelimitate şi erau împinse să dea credite de propriii acţionari, de propriii şefi, care aveau nevoie de realizări şi implicit de bonusuri, şi români, unde veniturile lor curente erau prea mici faţă de aspiraţiile şi aşteptările lor.

Ce a rezultat a fost o explozie a creditării, a banilor care au fost luaţi şi o încercare a BNR de a încetini acest lucru prin măsuri indirecte, pentru că cele directe se loveau de protestul "public".

Citeşte continuarea opiniei lui Cristian Hostiuc pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici