Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Noi să ne întoarcem la noi să găsim soluţii pentru a merge înainte

România, o ţară care vrea din toate puterile să îşi aducă economia la nivelul Occidentului, priveşte cu uimire acum cum ţări mult mai puternice, unde salariile sunt de 5, de 7 ori mai mari decât aici, sunt sufocate de datorii şi nu mai conving pieţele financiare să se împrumute.

301 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Noi să ne întoarcem la noi să găsim soluţii pentru a merge înainte

Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Noi să ne întoarcem la noi să găsim soluţii pentru a merge înainte

Grecia, Portugalia, Irlanda au fost date rând pe rând ca modele pentru dezvoltare economică, pentru atragerea de fonduri europene - este adevărat, mai mult ultimele două. Dar nu despre modele este vorba, cât despre viaţa oamenilor. Românii pleacă să muncească în aceste ţări, aceste economii au devenit o sursă de angajări, o sursă de finanţare pentru România.

Şi acum, ce vedem? Vedem ţări care pur şi simplu nu mai acces la pieţele financiare să se împrumute. Acum doi ani Germania se împrumuta pe 10 ani la 3,2% dobândă, Franţa la 3,5%, Italia la 3,9%, Portugalia la 3,8% şi Grecia la 4,9%.

Astăzi Germania se împrumută la 1,8% dobândă - scăderea fiind un efect al neîncrederii pieţelor în partenerele sale din Europa, dar Italia la 6,7% sau chiar peste 7%, Spania la 6,4%, Portugalia la 11,3%, Grecia, incredibil, la 30,7%. Este clar că vine furtuna.

Ce să facă România? La ce să ne aşteptăm? Pe buzele tuturor este această întrebare. Este corect să mizăm pe creştere economică în 2012? Ce soluţii are o ţară mică, o ţară periferică precum România să înoate în furtună? Ce măsuri de prevedere trebuie să ne luăm?

Citeşte continuarea materialului pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici