Opinie Sorin Pâslaru, ZF - O întrebare care nu poate fi evitată: va fi activat împrumutul de la FMI pentru preluarea băncilor elene sau nu?

Nici în 2008 şi nici în 2011 România nu ar fi trebuit să fie afectată de criza financiară în mod direct pentru că românii şi companiile româneşti nu au investit nici în creditele subprime din SUA şi nici în obligaţiunile băncile elene.

181 afișări
Imaginea articolului Opinie Sorin Pâslaru, ZF - O întrebare care nu poate fi evitată: va fi activat împrumutul de la FMI pentru preluarea băncilor elene sau nu?

Opinie Sorin Pâslaru, ZF - O întrebare care nu poate fi evitată: va fi activat împrumutul de la FMI pentru preluarea băncilor elene sau nu? (Imagine: Medafax Foto/AFP)

Atunci de ce suntem într-o situaţie atât de tensionată de trei ani încoace şi de ce alte ţări ca Polonia nu au experimentat o aterizare atât de dură a economiei?

Aceasta trebuie să fie principala întrebare pentru România după summitul istoric al Uniunii Europene.

Pentru că altfel discuţiile cu Fondul European de Stabilitate - că este în valoare de 400 sau mai nou de 1.000 de miliarde de euro, ce formă are - cash, garanţii şi de unde se finanţează, că este vorba de o reducere a datoriei publice a Greciei cu 50% sau cu 70%, ar trebui să intereseze mai puţin românii şi mai mult pe cei care au investit în aceste bonduri pentru randamentul anual de 20% sau mai mare oferit în ultimul an. Cine riscă să câştige. Dar mai poate şi pierde. Treaba lui.

Dar România de ce să nu câştige, şi nu să piardă, dintr-o situaţie în care nu şi-a riscat banii nici pe subprime-urile americane - creditele pentru locuinţe pe care nu le-au mai înapoiat americanii - şi nici pe obligaţiunile elene?

La această întrebare ar cam trebui să răspundă cei care administrează această ţară de 20 de ani şi au făcut milioane de euro lucrând la stat în toată această perioadă.

Citeşte continuarea opiniei lui Sorin Pâslaru pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici