Oprirea centralei Cernavodă a produs cea mai mare pierdere din sistem

Oprirea centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, ca urmare a furtunii care a avut loc marţi seara, reprezintă cea mai mare pierdere de sarcină înregistrată în sistemul energetic naţional, a anunţat, joi, operatorul de transport al energiei, Transelectrica.

21 afișări
Imaginea articolului Oprirea centralei Cernavodă a produs cea mai mare pierdere din sistem

Oprirea centralei Cernavodă a produs cea mai mare pierdere din sistem (Imagine: Mediafax Foto)

Energia pierdută din cauza decuplării centralei nuclearelectrice a fost compensată prin rezervele rapide ale Hidroelectrica, în termen de 20 de minute, fără a fi afectată alimentarea cu electricitate a consumatorilor, se arată într-un comunicat al Transelectrica.

Centrala de la Cernavodă are o capacitate instalată în cele două reactoare funcţionale de 1.400 MW, prin care asigură 18% din consumul energetic naţional.

Pentru compensarea de durată, Dispecerul Energetic Naţional, unitate din cadrul Transelectrica, a solicitat pornirea unor grupuri termoelectice la Drobeta, Mintia, Rovinari, Craiova 2, Bucureşti Sud, Doiceşti, Brăila şi Iernut.

Directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX că furtuna din zona Cernavodă, judeţul Constanţa, a rupt mai multe linii electrice, care fac legătura între centrală şi SEN (sistemul energetic naţional), astfel că cele două grupuri au fost deconectate.

Centrala de la Cernavodă va ajunge joi la capacitatea maximă.

Peste 20 de localităţi din judeţul Constanţa au fost afectate de furtuna puternică de marţi seară, acoperişurile unor case fiind smulse de vânt, iar zeci de copaci s-au prăbuşit. Cele mai afectate localităţi au fost Cernavodă, Coslugea, Oltina şi Ostrov.

Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare şi asigură aproximativ 18% din consumul energetic naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici