Orban: Aşteptăm confirmarea Comisiei Europene privind reluarea plăţilor în POSDRU

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, marţi, că aşteaptă confirmarea de la CE privind reluarea plăţilor în cadrul POSDRU şi a adăugat că, deocamdată, nu există o iminenţă a altor suspendări sau întreruperi de plată.

589 afișări
Imaginea articolului Orban: Aşteptăm confirmarea Comisiei Europene privind reluarea plăţilor în POSDRU

Leonard Orban (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Sper ca în scurt timp să avem veşti de la CE. Aşteptăm confirmarea de la CE", a spus Orban, referindu-se la reluarea plăţilor în cadrul POSDRU.

El a spus că "în ceea ce priveşte o iminenţă a altor suspendări sau întreruperi de plată, nu există deocamdată un astfel de risc".

Leonard Orban, care în urmă cu două săptămâni a declarat, pentru MEDIAFAX, că plăţile în cadrul POSDRU vor fi reluate abia după misiunea de audit a Comisiei Europene din perioada 2-6 aprilie, a precizat că este totuşi posibil ca reluarea plăţilor să fie dispusă chiar mai devreme de această dată.

Ministerul Afacerilor Europene a primit, la 20 februarie, scrisoarea oficială a Comisiei Europene prin care este anunţată întreruperea termenului de plată pentru cererile aferente Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat atunci că bugetul dispune de fonduri pentru ca finanţarea să fie asigurată în continuare.

Întrebat de jurnalişti în ce măsura va fi afectată economia de această întrerupere, Suciu a arătat că, dacă întreruperea este aplicată doar până la sfârşitul lunii martie, "efectul este absolut zero".

"Dacă perioada va fi atât de scurtă, de vreo trei săptămâni, nu este absolut nicio problemă din nicio perspectivă, nici pentru cei care derulează, cu atât mai puţin pentru economie. Ponderea lor oricum în acest moment nu este spectaculoasă, din păcate, măcar dacă am fi avut mai multe fonduri, să avem ce întrerupe cu adevărat", a spus Suciu.

DG EMPL a menţionat, la momentul luării deciziei de întrerupere că, în Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni. Întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi.

Ministrul Leonard Orban declara la acel moment că speră ca situaţia să se deblocheze în cursul lunii martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici