Orban: România poate pierde un miliard de euro, bani UE

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, solicită urgentarea modificării, de către Guvern, a legii achiziţiilor publice, motivând că aceasta încalcă legislaţia europeană şi ar putea duce la pierderea, de către România, a unor fonduri europene în valoare de un miliard de euro.

23 afișări
Imaginea articolului Orban: România poate pierde un miliard de euro, bani UE

Orban: România poate pierde un miliard de euro, bani UE (Imagine: Mediafax Foto)

Ludovic Orban a declarat, vineri, că România ar putea pierde un miliard de euro din fonduri europene, dacă Guvernul nu va renunţa la ordonanţa 19/2009 prin care a fost modificată Legea achiziţiilor publice şi care încalcă legislaţia europeană.

Orban a afirmat că dacă ordonanţa respectivă nu va fi modificată în scurt timp se poate ajunge la declanşarea procedurii de infrigement, dar şi la sistarea plăţilor pentru toate contractele cu finanţare europeană încheiate în baza ordonanţei menţionate.

"Guvernul a fost notificat, de trei săptămâni, de Comisia Europeană, că ordonanţa 19/2009 prin care a fost modificată Legea achiziţiilor publice încalcă legislaţia europeană, dar nu a fost luată nicio măsură pentru remedierea problemei. Dacă ordonanţa nu va fi modificată, se va ajunge la declanşarea procedurii de infrigement. De asemenea, UE nu va mai plăti niciun contract cu finanţare europeană semnat în baza ordonanţei respective, iar toate aceste contracte au o valoare totală de un miliard de euro, pe care România riscă să îi piardă", a declarat Ludovic Orban.

Potrivit sursei citate, o situaţia asemănătoare s-a petrecut în Grecia, ţară care a pierdut finanţări europene în sumă de 500 de milioane de euro, din cauză că nu a vrut să modifice legislaţia privind achiziţiile publice.

Prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că OUG 19/2009 a fost dată "doar pentru firmele clientelei politice a coaliţiei aflate la Guvernare".

Ludovic Orban s-a aflat, vineri, în Sălaj pentru a se întâlni cu liderii PNL din judeţ, în vederea promovării candidaţilor liberali la alegerile europarlamentare şi pentru pregatirea campaniei pentru alegerile prezidenţiale.

OUG 19/2009

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 19/2009 privind unele măsuri în domeniul legislaţiei referitoare la achiziţiile publice, adoptate de Senat, autoritatea contractantă va avea dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziţiei este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 15.000 de euro.

De asemenea, autoritatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 100.000 de euro, pentru contractul de furnizare şi contractul de servicii şi de 750.000 de euro pentru contractul de lucrări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici